De fracties van de PvdA, GroenLinks en VVD in de gemeente Rheden hebben een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer en ProRail over kapotte liften op stations.
De brief is ondertekend door 51 fracties uit 15 gemeenten, en twee statenfracties.
De strekking van de brief: er moeten snel en structureel verbeteringen plaatsvinden, want nu komen reizigers die afhankelijk zijn van een lift om een perron te bereiken in grote problemen. Ze 'moeten uren wachten, omreizen via andere stations of kunnen soms helemaal niet verder', staat in de brief. "Dit leidt tot schrijnende en soms mensonterende situaties: urenlange vertraging, geen toegang tot het toilet en geen eten en drinken."
Standaardantwoord
In de brief worden stations als Rheden, Meppel, Houten, Dordrecht, Geldrop, Elst, Zaanstad en Dieren genoemd waar de liften al langere tijd niet werken of gewerkt hebben.
De fracties vinden dat ProRail wel een tandje mag bijschakelen als het om reparaties van de liften gaat. Het antwoord van de spoorbeheerder is volgens de fracties 'steevast' hetzelfde bij klachten over kapotte liften: de defecten zijn te wijten aan wateroverlast, vandalisme en de lange levertijd van onderdelen.
Structurele oplossingen
De fracties verwijten ProRail dat ze niet goed 'anticiperen en reageren' op de klachten. Als deze zelfde defecten zo vaak voorkomen, mag er van de spoorbeheerder verwacht worden dat ze met structurele oplossingen komen.
De fracties roepen ProRail en de Tweede Kamer op om snel met hen rond de tafel te gaan zitten. "Deze gesprekken zouden moeten leiden tot verbeteringen van de beschikbaarheid van liften, of tot de ontwikkeling van alternatieve oplossingen voor in de toekomst."
Reactie ProRail:
"Wij herkennen ons in de urgentie die uit de brief spreekt en zullen daarop reageren. Vaak zijn het kwetsbare reizigers die juist van liften afhankelijk zijn. Wij investeren daarom in stations voor toegankelijkheid voor álle reizigers. Liften zijn hier vaak noodzakelijk voor en we hebben er meer dan 450 op onze stations.
Ontzettend vervelend als een lift vervolgens niet werkt en reizigers daar overlast van ondervinden. Die hinder willen we voorkomen en snel oplossen. Uit rapportages blijkt dat er minder dan 10 (en dat is een verder dalende trend) langdurige storing hebben (7 dagen of langer). Met gemeenten waar dit speelt of waar liften opvallend vaak storen zijn wij al in gesprek en dat zetten we graag voort.
NB: De oorzaak van storingen lopen uiteen. Vandalisme is helaas een grote factor. Alleen samen kunnen we dit oplossen. Wij merken in de gesprekken dat gemeenten zich daar steeds meer verantwoordelijk voor weten.
Soms zijn technische gebreken, klimaatverandering (bijv. hoger grondwaterpeil) of bouwfouten oorzaak. Ook daar werken we aan oplossingen. Dat kan soms gezien de aard van de zaak langere tijd in beslag nemen. Reizigers helpen we door zo goed mogelijk vooraf inzichtelijk te maken waar storingen spelen. Het neemt de hinder niet weg helaas, maar maakt wel mogelijk de reis aan te passen.
Kortom, goed dat de politieke partijen urgentie aangeven. Graag zetten we de al lopende gesprekken met de gemeenten voort. We hopen op samenwerking om hier nog verdere verbetering in te krijgen. Want uiteindelijk doen we het voor de reizigers die hiervan afhankelijk zijn."