430 euro boete

Eerste focusflitsers ingezet om appende bestuurder te betrappen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEerste focusflitsers ingezet om appende bestuurder te betrappen
RTL

Even een appje beantwoorden of de verkeersinformatie opzoeken achter het stuur? Dan riskeer je een flinke boete. En om het makkelijker te maken om bestuurders te betrappen, gaat het Openbaar Ministerie (OM) vijftig 'focusflitsers' inzetten. Die kunnen het vasthouden van een telefoon detecteren.

Het OM spreekt van het 'intensiveren' van de handhaving op het vasthouden van telefoons in het verkeer. Overtredingen die door de focusflitser worden vastgelegd, worden automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). 

Een boa controleert daar de foto's. Als de bestuurder inderdaad schuldig is aan de overtreding, kan 'ie rekenen op een boete van 430 euro.

Tim krabde aan hoofd, maar kreeg boete van 380 euro voor bellen achter het stuur
Lees ook

Tim krabde aan hoofd, maar kreeg boete van 380 euro voor bellen achter het stuur

De vijftig focusflitsers zullen overigens niet op één plek blijven staan, maar door het land rouleren. Het eerste exemplaar werd gisteren door minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) geïnstalleerd in Den Haag.

De focusflitser is niet hetzelfde als een zogenoemde MONOcam, die al langer in Nederland wordt ingezet en door middel van kunstmatige intelligentie - soms foutief - registreert of iemand aan het bellen is. De focusflitser is bedoeld als aanvulling op de al bestaande controlemethodes, zoals waarneming door agenten en dus de MONOcam.

Meerderheid gebruikt telefoon

Het OM meldt dat uit onderzoek is gebleken dat 75 procent van de automobilisten zijn telefoon weleens gebruikt achter het stuur. 

Om te illustreren waarom dat gevaarlijk is, noemt het OM als voorbeeld dat als een automobilist 50 kilometer per uur rijdt en slechts drie seconden op een scherm kijkt, er al 42 meter verstreken is.

"Dat is een half voetbalveld", zegt het OM. In de tussentijd kan je dan een rood stoplicht of zelfs een overstekend persoon over het hoofd zien en te laat opmerken. "Die paar seconden dat je dat berichtje bekeek, kunnen het verschil zijn tussen veilig thuiskomen en een ernstig ongeval veroorzaken."

Onoplettendheid kan voor ongelukken zorgen, weet ook weginspecteur Matthias. Hij werd ooit aangereden: "Mensen doen hun administratie achter het stuur." Bekijk de video hier:

Lees meer over
Openbaar MinisterieVerkeersboeteVerkeersveiligheid