Clichés rondom vaders

Vaders niet welkom in appgroepen over kinderen? 'We komen er niet tussen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Vaders niet welkom in appgroepen over kinderen? 'We komen er niet tussen'
RTL

Bijna elke schoolklas heeft er wel één: een WhatsAppgroep waarin ouders cadeautips delen en feestplannen afstemmen. Vaak zijn het – bewust of onbewust – de moeders die deze chats beheren, waardoor sommige vaders zich buitengesloten voelen. "Vaders kunnen juist veel leren van moeders in zulke groepsgesprekken", zegt thuisblijfvader Jeroen van Luijk.

Hoewel de rolverdeling binnen gezinnen langzaam aan het veranderen is, lukt het slechts één op de tien ouders om de zorgtaken gelijkwaardig te verdelen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2023. Van poepluiers verschonen tot de kinderen ophalen van school: de meeste moeders blijven de lijnen uitzetten. En WhatsAppgroepen aanmaken.

Lastig in groepen te komen

Jeroen van Luijk is vader van twee basisschoolkinderen en is spreker op de Negenmaandenbeurs. Daar wil hij afrekenen met bepaalde clichés rondom vaders. De thuisblijfvader merkt bijvoorbeeld dat veel appgroepen, zoals die voor kinderfeestjes, vooral worden beheerd door moeders. 

"Het is lastig om in die groepen te komen. Ik snap het ergens, want gesprekken gaan soms over thema's die meer op vrouwen zijn gericht, zoals herstel na de zwangerschap. Maar onderwerpen zoals slaap of de sociale ontwikkeling van kinderen zijn net zo goed relevant voor vaders en daar kunnen we veel over leren."

Zowel moeders als vaders dragen bij aan dit patroon, vindt Van Luijk. "Enerzijds bestaan er veel clichés rondom vaders: dat ze cadeautjes vergeten of te laat komen." Dit versterkt volgens hem het idee dat vaders het niet aankunnen. "Maar het is ook een vooroordeel dat de moeder altijd de hoofdverzorger is; er zijn tegenwoordig ook veel vaders die de zorg op zich nemen."

Weinig steun voor vaderschapsverlof: 'Cultuuromslag nodig'
Lees ook

Weinig steun voor vaderschapsverlof: 'Cultuuromslag nodig'

Tegelijkertijd begint de verandering volgens Van Luijk bij de vaders zelf. "Als vader moet je die betrokkenheid laten zien. Neem initiatief, toon interesse en maak duidelijk dat je een rol wilt spelen. Dat is niet alleen goed voor je kind, maar ook voor je partner, omdat het de mentale werkdruk verlicht." Ook richt hij zich tot werkgevers, die mannen in zijn ogen meer de ruimte moeten bieden om een betrokken vader te kunnen zijn.

Tim Gouw, schrijver van het boek De Thuisblijfvader, merkt op dat bijna alle zorgtaken nog steeds 'traditioneel' door moeders worden gedaan. Dat komt volgens hem niet doordat vaders langs de zijlijn worden gehouden, maar doordat mannen daar comfortabel staan. "Dat ze er niet tussen kunnen komen, geloof ik niet", zegt hij. "Vaders kunnen heus wel een chat organiseren, maar ze worden er niet op aangekeken als ze het niet doen."

Uit onderzoek van het CBS komt naar voren dat veel vaders wel meer zorgtaken op zich willen nemen, maar tegelijkertijd aangeven dat ze denken dat ze daar een uitzondering in zijn. "Vaders zijn vooral bang voor oordelen van andere mannen", zegt Gouw. "Maar hoe meer vaders het doen, hoe meer volgen. Mannen zijn nooit bang geweest om de aandacht op te eisen, dat kunnen ze prima hiervoor inzetten."

'Geen complot van moeders' 

De schrijver spoort vaders aan om initiatief te nemen in de opvoeding. "Wees actiever op het schoolplein, fungeer niet alleen als taxichauffeur die de kinderen brengt, maar maak ook een praatje met de ouders. En vraag gewoon aan je vrouw of je haar mag aflossen in de appgroepen, want ik ken weinig moeders die daar nee tegen zouden zeggen", zegt Gouw. 

Ook ziet hij speeldates tussen klasgenootjes als een mooie manier om ouders te leren kennen en connecties te maken. "Dan kun je meteen nummers uitwisselen, als je dat nog niet had gedaan. Het is echt geen complot van moeders om vaders buiten te sluiten." 

Volgens Van Luijk zou de oplossing kunnen zijn om beide ouders meteen in de groep te zetten. "Laat ze onderling afstemmen wie het oppakt. Als de moeder op zakenreis is, kan de vader het overnemen. Dit helpt niet alleen vaders om zich meer betrokken te voelen, maar het geeft kinderen ook de kans om hun vader op een andere manier te leren kennen."

Klassenmoeders in plaats van klassenouders 

Ook ziet Gouw een kans voor scholen om vaders meer verantwoordelijkheid te geven. "Bij ons op school heten de klassenouders 'klassenmoeders', dus het zit 'm vaak al in de naam. Voor extra knutselwerk wordt meteen naar moeders gekeken, alsof een vader geen toiletrol mee naar school kan nemen."

Het is maar een groepsapp, zou je denken. Maar volgens Van Luijk staat zo'n groep symbool voor de betrokkenheid rondom je kroost. Volgens de thuisblijfvader betekent vader zijn niet alleen het hebben van kinderen, maar ook interesse tonen in hun leven. "Elke dag opnieuw."

Gouw is van mening dat vaders veel kunnen leren van moeders in zulke groepen. "Je kunt als man de informatie ook online vinden, maar die is vaak voor en door moeders geschreven. Zo'n chat is laagdrempeliger om bepaalde gesprekken te voeren die moeders wellicht op het schoolplein voeren."

Voordelen van betrokken vaderschap

Van Luijk ziet de voordelen van betrokken vaderschap elke dag. Met twee kinderen van zeven en negen merkt hij hoe belangrijk het is om een actieve rol te spelen. "Mijn kinderen delen hun problemen met mij. Omdat ik betrokken ben, zie ik het als ze spanning hebben en kan ik daar beter op reageren. Dat helpt hen niet alleen, maar versterkt ook onze band."

Gouw benadrukt het belang van betrokken vaders. "Uit onderzoek blijkt dat het beter is voor de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen. Daarbij doen meisjes het dan beter op de arbeidsmarkt en denken jongens vaak gelijkwaardiger over de zorg. En niet onbelangrijk: ouders hebben een beter seksleven én minder scheidingen."

Op veel scholen is een tekort aan meesters. Maar niet op deze school in Zoetermeer. En daar zijn de leerlingen heel blij mee.
Lees meer over
OuderschapVaderMoederSchoolkindOpvoeding