Een jaar ruzie en een kopstoot: dit leidde volgens Richard K. tot dubbele moord Weiteveen

Hij was er 'honderd procent' van overtuigd dat zijn gezin zou worden uitgemoord, en opende daarom zelf het vuur op Ineke (44) en haar partner Sam (39) in Weiteveen. Dat verklaarde de 51-jarige Richard K. in de rechtbank in Assen, waar hij terechtstaat voor de moorden op 16 januari vorig jaar.
Bij de zitting vandaag werd duidelijk dat het langlopende conflict tussen Richard K., zijn vrouw, Ineke en Sam twee dagen voor de moorden - op 14 januari - escaleerde. Een escalatie die door meerdere camera's is vastgelegd, waaronder met telefoons.
Op de beelden was te zien dat K. toen bij het huis kwam aangereden, waarna het ogenschijnlijk uit het niets compleet uit de hand liep. Beide partijen lokten elkaar uit, bedreigden elkaar met verkrachtingen en moord, scholden over en weer en uiteindelijk kwam het tot een fysieke confrontatie toen Sam een kopstoot uitdeelde aan K.
Richard K. kwam vanochtend uitgebreid aan het woord in de zaak. Hij zei onder meer dat hij vreesde voor de levens van zijn kinderen. Hieronder zie je een deel van zijn verklaring:
Goed om te weten: Richard K. was regelmatig bij het huis van Sam en Ineke te vinden, omdat hij een schuur vlakbij het huis had, met daarin een 'mancave' en zijn thuiskantoor.
Duidelijk is dat er heel veel incidenten tussen beide partijen zijn geweest, al stelde K. zich veelal ontkennend op als het ging over zijn eigen gedrag. Hij bleef herhalen dat Sam en Ineke in zijn ogen de boosdoeners waren. Op enig moment zei hij: "Ik heb ze toch niks aangedaan?", waar hij gauw aan toevoegde: "Ja, op 16 januari. Maar daarvoor niet."
Pieter Baan Centrum
K., afkomstig uit Klazienaveen, is door deskundigen in het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht op mogelijke stoornissen. Ze hebben wel stoornissen kunnen vaststellen, waaronder een neurologische stoornis die hij heeft opgelopen na een herseninfarct, maar de deskundigen konden geen verband met de misdrijven aantonen.
Bij aanvang van de zitting vandaag werd ook bekend dat K. recent weer een TIA heeft gehad toen hij in de gevangenis zat. Een TIA is een beroerte met tijdelijke klachten.
Conflict
De politie heeft rond het conflict in een jaar tijd zo'n 80 meldingen over en weer ontvangen. De problemen begonnen nadat K. een huis had verkocht aan de twee latere slachtoffers. Het huis had namelijk verborgen gebreken en waar K. het naar eigen zeggen 'als mensen tegenover elkaar' wilde oplossen, zouden Ineke en Sam voor de juridische route hebben gekozen. Bij de zitting was de frustratie die daarbij kwam kijken nog steeds duidelijk.
De politie trok recent het boetekleed aan rond deze zaak. De politie had 'andere interventies' die ze had kunnen en in sommige gevallen had moeten doen.
Vlak na de moorden verschenen er twee video's online. Een was van K. zelf, die vertelt dat 'er iets ergs is gebeurd' vanwege 'getreiter'. Hij liet daarbij ook zijn bebloede handen zien. Ook zijn vrouw plaatste een video, waarin ze huilend vertelt dat haar man 'is doorgedraaid'.
Of K. ten tijde van de moorden toerekeningsvatbaar was of niet, hebben de deskundigen niet kunnen vaststellen. Dat is van belang voor de strafeis waar het OM morgen mee zal komen; een verminderde toerekeningsvatbaarheid kan namelijk voor een lagere straf zorgen.
Planning rechtszaak
De zaak wordt vandaag en morgen inhoudelijk behandeld. Vandaag komen de persoonlijke omstandigheden van K. aan bod, worden de feiten behandeld en lichten de deskundigen van het PBC hun bevindingen toe. Ook komen de nabestaanden van de slachtoffers aan het woord.
Morgen volgt het requisitoir van het OM, waarbij ook de strafeis bekend zal worden gemaakt. De advocaten van K. mogen dan hun pleidooi houden en op het einde van de zitting krijgt de verdachte de gelegenheid om gebruik te maken van zijn laatste woord.
K. heeft bij de eerste inleidende zitting vorig jaar een brief voorgelezen. Dat hoor je hier: