Weer meer boetes voor negeren rood kruis: 'Asociaal, hufterig rijgedrag'

Voor Rijkswaterstaat en weginspecteurs is het een doorn in het oog: het negeren van een rood kruis op de matrixborden. Het aantal boetes voor het negeren van die kruizen nam afgelopen jaar opnieuw toe. Jurriaan Gorter (48) ondervond het gisteren. Hij stond met pech langs de weg. "Die weginspecteur probeerde ons met gevaar voor eigen leven te helpen."
In 2024 werden er 8276 boetes uitgedeeld aan automobilisten die een rood kruis negeerden op de snelweg, blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), opgevraagd door RTL Nieuws. In 2023 waren dat er nog 7207 en in 2022 6498. De verklaring voor de toename? "Onoplettendheid, asociaal en hufterig rijgedrag", vertelt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Kapotte koppeling
Van dat gedrag waren Jurriaan en zijn gezin gisteren getuige, toen ze onderweg naar hun skivakantie met pech langs de weg kwamen te staan. "We hadden een auto gehuurd, waarvan de koppeling het na een paar kilometer op de snelweg al begaf", vertelt Jurriaan aan RTL Nieuws.
Hij probeerde kalm te blijven en kreeg gelukkig de auto veilig op de vluchtstrook. "We stapten meteen uit, plaatsten onszelf veilig achter de vangrail en terwijl ik aan het bellen was met de pechdienst zag ik dat er al een sleepwagen van Bergnet aan kwam rijden."
Wegverkeersleiders van Rijkswaterstaat houden namelijk via verschillende verkeerscentrales in het land de Nederlandse wegen constant in de gaten. Doet zich ergens op de weg een onveilige situatie voor, dan verschijnt er vrijwel direct een rood kruis op het matrixbord. Voorafgegaan aan een bord met aangepaste snelheden en een pijl die het verkeer naar links verdrijft. "Voor de veiligheid van de weggebruikers, de weginspecteur die dan ook al onderweg is en voor de automobilist die daar met pech aan de kant staat", legt de woordvoerder uit.
#nietvoorniX
"Dat bord is er niet voor niets, er is dan altijd wat aan de hand. Ook als je denkt niets te zien. Er kan bijvoorbeeld olie op de weg liggen, de weg is verzakt of er ligt een voorwerp op de weg, wat een ernstige situatie kan veroorzaken. De afgesloten rijstrook is nodig voor hulpverleners om hun werk te kunnen doen."
En toch zien de verkeersleiders via de camera's zeker honderd keer per dag automobilisten die een rood kruis negeren. Hiertegen heeft Rijkswaterstaat de #nietvoorniX campagne opgezet. "De campagne heeft een groot bereik. Maar mensen blijven gewoon hufterig gedrag vertonen of zijn te veel afgeleid tijdens het verkeer", vertelt de woordvoerder.
Jurriaan zag het met eigen ogen. Terwijl hij langs de vangrail keek hoe de weginspecteur de weg veilig probeerde vrij te maken om de auto weg te kunnen slepen, zag hij hoe automobilisten de rode kruizen volop negeerden. "Met handgebaren probeerde de weginspecteur de automobilisten duidelijk te maken dat ze gevaarlijk bezig waren, maar lang niet iedereen leek het te beseffen. Deze weginspecteur doet zijn werk letterlijk met gevaar voor eigen leven. Hij vertelde me daarna dat hij twee dochters heeft en elke avond veilig hoopt thuis te komen. Die kwam echt binnen", vertelt Jurriaan.
Erg geschrokken
"Als je een paar seconden afgeleid bent, dan kun je zoveel leed veroorzaken. Dan komt die vader niet thuis bij zijn dochters. Ik vind het echt bizar hoe weinig aandacht sommige weggebruikers hieraan besteden. Dit had zo anders kunnen aflopen", zegt hij.
Weginspecteur Matthias vertelt in de onderstaande video hoe zijn auto werd geramd:
Voor Jurriaan en zijn gezin liep alles goed af. Hoewel de schrik er ook goed in zat. "Vooral mijn 6-jarige dochter is erg geschrokken. Zij mocht van de medewerker een knuffel uitkiezen. De medewerker had een voorraad nieuwe knuffels in zijn wagen hangen, speciaal om kinderen na zo'n spannende ervaring of zelfs een ongeluk iets troostends mee te geven. Dat vond ik zo'n mooi gebaar."
Gezocht: spaarzegels van Shell
Jurriaan is in alle commotie vergeten de naam van de weginspecteur te vragen. "Dat vind ik nu achteraf zo jammer. Hij vertelde namelijk dat hij die knuffels met zijn eigen spaarzegels van Shell spaart om zo die knuffels aan kinderen te kunnen geven."
Volgens Jurriaan worden mensen zoals deze weginspecteur te vaak vergeten en verdienen ze het dat ook aan hen gedacht wordt.
Met pech langs de weg, was een wake-up call voor Jurriaan. "Toen we na vijf uur een vervangende auto kregen en weer onderweg waren, heb ik toch anders in die auto gezeten. Echt, twee duimen omhoog voor Rijkswaterstaat en Bergnet."
"Deze man ga ik niet snel vergeten, wat een doorzettingsvermogen en wat een hart voor zijn werk." En aan al die weggebruikers heeft hij nog een boodschap: "Let op de weg. Een rood kruis betekent direct dat dat deel van de weg is afgesloten. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de mensen die daar hun werk doen."