Levenslang voor Erasmusschutter Fouad L.: 'Slachtoffers hadden geen schijn van kans'

Fouad L. (33), ook wel bekend als de Erasmusschutter, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Op 28 september 2023 schoot hij zijn buurvrouw Marlous (39), haar dochter Romy (14) en docent en huisarts Jurgen Damen (43) dood. "U heeft hen het meest fundamentele recht, het recht op leven, ontnomen", sprak de rechter.
De slachtoffers hebben volgens de rechter geen schijn van kans gehad om aan L. te ontkomen.
De opgelegde straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De officier van justitie eiste twee weken geleden 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De behandeling zou dan pas na het uitzitten van (het grootste gedeelte van) de gevangenisstraf kunnen beginnen en de vraag is of de behandeling dan nog wel effectief zou zijn. Ook nam de rechter in haar besluit mee dat, hoewel de psychische problematiek van L. een rol heeft gespeeld, de moorden langdurig en nauwgezet waren gepland en werden uitgevoerd. "U was zich bewust van de verschrikkelijke gevolgen."
Doodsangsten
De slachtoffers van L. hebben volgens het OM 'doodsangsten uitgestaan in hun laatste momenten'. Marlous en Jurgen probeerden zelfs nog voor hun moordenaar te vluchten. Ook waren er verschillende ooggetuigen die de moorden hebben gezien, onder wie de beste vriendin van Romy. Zij probeerde haar vriendin nog 'wakker te maken'. "Maar ze reageerde niet meer."
De vader van Marlous, en dus opa van Romy, richtte zich eerder in de rechtszaal direct tot L. Hoe hij tegen de schutter sprak, zie je hier:
"De verdachte heeft drie mensen vermoord. Twee volwassenen in de bloei van hun leven en een kind van 14. Romy was nog niet eens in de bloei van haar leven. Haar leven zat nog in de knop. Een knop vol mogelijkheden, kansen en dromen die nooit uit zullen komen", zei de officier van justitie bij het uitspreken van de strafeis twee weken geleden.
'Intern conflict'
L., die geneeskunde studeerde aan het Erasmus MC, kon naar eigen zeggen geen weerstand meer bieden tegen het moordplan dat in zijn hoofd was ontstaan. Hij sprak zelf van een 'intern conflict', dat was ontstaan toen hij zijn geneeskundediploma niet kreeg. In zijn ogen heeft hij zelfs een 'erger bloedbad' voorkomen, omdat zijn originele moordplan nog erger zou zijn geweest, met meer dodelijke slachtoffers.

Vriendinnetje probeerde Romy na schot Fouad L. nog wakker te maken: 'Ze reageerde niet meer'
Zo moesten volgens dat eerdere plan ook studenten worden omgebracht, verklaarde L. Hij was 'al lang blij' dat het was gelukt om met zijn interne conflict over het plan te onderhandelen. "Dit was het beste dat ik er destijds van kon maken", sprak hij.
De schutter is op die bewuste dag op 28 september 2023 door veiligheidscamera's vastgelegd. Op die beelden is te zien hoe hij in alle kalmte van locatie naar locatie gaat, terwijl om hem heen paniek ontstaat. Enkele fragmenten uit de video zie je hier:
Stoornissen
L. is vorig jaar door deskundigen in het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht. Zij hebben geconcludeerd dat Fouad L. aan een autistische en dissociatieve stoornis lijdt en daarom verminderd toerekeningsvatbaar is voor zijn daden. Vooral het verwerken van emoties is voor hem door zijn stoornissen moeilijk.
De advocaten van L. pleitten daarom voor een minder hoge straf, omdat het wat hen betreft van belang zou zijn om eerder met de tbs-behandeling te beginnen. Zij vroegen daarom om een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar.