'Geeft onveilig gevoel'

Buurt aangeslagen na doodsteken 13-jarige door leeftijdgenoot: 'Zo jong'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

In Schiedam ligt een handjevol bloemen op de plek waar gisteravond een 13-jarige jongen is neergestoken. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Dezelfde dag werd een 13-jarige jongen opgepakt. Buurtbewoners zijn geschokt. "Vooral de jonge leeftijd raakt mensen."

Aan de rand van de woonwijk Fjorddal kwamen vanochtend een paar jongeren aan lopen. Ze hadden een bloem in hun handen, kenden het slachtoffer zijdelings, 'via-via', maar zijn geschrokken van wat er is gebeurd. 

RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann is ter plekke. "Er zijn nog steeds wat agenten, het lijkt erop dat het onderzoek wel is afgerond, maar ze zijn hun spullen nog aan het opruimen."

Sporen veiligstellen

De steekpartij vond gisteren aan het einde van de middag plaats. Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij overleed. Over de 13-jarige verdachte wil de politie op dit moment nog niets zeggen, behalve dat hij 'wordt verdacht van betrokkenheid', zo staat op de site van de politie. Op foto's van nieuwsfotografen is te zien dat de handen van de aangehouden jongen worden verpakt in plastic. Volgens een woordvoerder wordt dat gedaan om forensische sporen veilig te stellen.

De politie doet sporenonderzoek.© ANP
De politie doet sporenonderzoek.

Verslaggever Eelco Hiltermann sprak ook enkele buurtbewoners, die vanochtend de hond uitlieten bij de plek waar de steekpartij plaatsvond. Zij zeiden geschrokken te zijn. "Vooral vanwege de jonge leeftijd, van zowel het slachtoffer als de verdachte. Dat raakt mensen. Dat het om jongere kinderen gaat. Ze gaven aan dat het hen een raar en een onveilig gevoel geeft dat zoiets heftigs in hun eigen buurt is gebeurd. Dat vinden ze moeilijk te bevatten."

Een man gaf aan dat het incident 'meteen in de groepsapp van de buurt rondging', een vrouw vertelde Hiltermann dat ze ambulance en brandweer in de straat zag, gisteren. 

'Veel vragen'

"Het incident heeft begrijpelijk enorme impact op de wijk", beaamt de politie. Agenten en gemeentemedewerkers zijn extra aanwezig in de wijk. Ook kunnen mensen slachtofferhulp krijgen. "De steekpartij roept veel vragen op." Ooggetuigen wordt daarom gevraagd contact op te nemen met de politie. Ook wordt gevraagd of er mensen zijn die camerabeelden hebben. 

Op de plek van de fatale steekpartij reageren mensen vol ongeloof op de steekpartij:

Peter Ottens, mede-oprichter van jongerenwerkorganisatie YETS in Schiedam, zegt dat veel collega's uit het jongerenwerk het over de steekpartij hebben. "Dit gaat ongetwijfeld doorklinken. De jongens zijn, voor zover wij weten, niet bij ons bekend. Maar het is pijnlijk dat dit is gebeurd, enorm naar. Het gaat om iemands klasgenoot, iemands buurjongen."

Met zijn organisatie probeert Ottens dit soort incidenten onder jongeren terug te dringen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door basketbalteams op te richten, met coaches die 24/7 voor de jongeren klaarstaan. "We helpen jongeren die bijvoorbeeld in een onstabiele thuissituatie zitten. En we zijn ook een alternatief voor de straatcultuur."

'Iemands klasgenoot'

Er zijn al langer zorgen over wapenbezit onder jongeren. In 2020 maakte toenmalig burgemeester Aboutaleb al een plan van aanpak om het messengeweld onder jongeren in de regio Rotterdam aan te pakken. Ook scholen worstelen ermee. Twee jaar geleden werd nog bekend dat steeds meer basisscholen kinderen schorsen omdat zij wapens mee naar school nemen.

In onderstaande video legt een school uit hoe detectiepoortjes de boel veiliger moeten maken:

Lees meer over
SteekpartijZinloos geweldJongerenTiener & puberSchiedam