Overheid moet schuld overnemen die toeslagenmoeder bij haar ouders heeft

De overheid moet een schuld overnemen die een toeslagenouder bij haar ouders heeft. Dat heeft de rechter bepaald. De schuld past dan wel niet binnen de regeling die de overheid voor het overnemen van schulden had gemaakt, maar volgens de rechter pakt die regeling voor haar 'oneerlijk of onredelijk' uit.
De vrouw had door het toeslagenschandaal een schuld van 10.800 euro bij haar ouders, die voor dat geld meerdere spullen voor haar hadden gekocht. De schuld was ook testamentair vastgelegd: als de vrouw de schuld niet kon aflossen, dan moesten haar erfgenamen dat na haar overlijden doen.
Oneerlijk of onredelijk
Het ministerie van Financiën wilde de schuld van de vrouw in 2022 niet overnemen. Dat wilde de staat alleen doen met schulden van toeslagenouders die voor 2021 opeisbaar waren, en dat was deze niet. De vrouw spande daarop een rechtszaak aan, waarin de rechter nu uitspraak deed.
De rechter oordeelt dat de minister een uitzondering had moeten maken voor de vrouw omdat de regeling in haar geval 'oneerlijk of onredelijk uitpakt'. De rechtbank benadrukte daarbij dat ze de opdracht heeft gekregen van de overheid om geschillen rond de afhandeling van het schandaal 'zoveel mogelijk definitief te beslechten', zodat de gedupeerden 'een nieuwe start' kunnen maken. De rechtbank zegt met de uitspraak dan ook een definitief einde te maken 'aan de onzekerheid' van de moeder.
Ook Batya wacht nog altijd op compensatie nadat zij slachtoffer was geworden van het toeslagenschandaal. De impact daarvan is groot; ze is er 24 uur per dag mee bezig, vertelt ze in deze video: