Griep giert rond met carnaval: 'Je kunt er bijna niet aan ontkomen'

De piek van de griepepidemie ligt nog maar net achter ons en carnaval staat in het zuiden voor de deur. Deskundigen waarschuwen carnavalsvierders dat de kans écht groot is dat zij dit jaar aangestoken worden. "Je schreeuwt in elkaars gezicht, drinkt uit dezelfde beker en zoent hier en daar wat. Dat zijn feestmomenten voor bacteriën."
Hoewel het aantal mensen dat met griepachtige klachten de huisarts bezoekt langzaam afneemt, hebben we al zes weken te maken met een griepepidemie. "Het is voor het eerst sinds corona weer zo hevig", stelt viroloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. "Er zijn veel zieken, en zij zijn ook nog eens langdurig en soms ernstig ziek."
Zo kent inmiddels iedereen wel iemand in zijn of haar omgeving die de afgelopen weken geveld is door de griep. En in het zuiden van het land neemt onder menigeen dan de spanning toe: je wil met carnaval komend weekend namelijk écht niet ziek zijn of worden.
'Je komt er niet onderuit'
Maar viroloog Murk, en ook immunoloog Ger Rijkers hebben geen hoopvolle tips als we hen bellen voor advies: "Je komt er eigenlijk niet onderuit als je gaat", zegt Rijkers. En Murk: "Nee, dit kun je niet voorkomen."
Ger Rijkers - vroeger zelf fervent carnavaller - legt uit hoe het komt dat je zeker dit jaar makkelijk de klos bent: "Het gaat om de combinatie van factoren. De grieppiek is zeker nog niet weg. Dus veel mensen die gaan, zullen hoesten en proesten. Daarbij komt dat het mooi weer wordt dit weekend, dus het zal extra druk zijn. En je weet, als je geen anderhalve meter afstand kunt bewaren, dan grijpen virusjes om zich heen."
'Bacteriële feestmomenten'
Murk vult aan: "Met carnaval sta je in elkaars gezicht te schreeuwen, want je hoort elkaar niet. Je zingt samen in een slecht geventileerde kroeg. Als je daar een speciale camera op zou zetten, zou je duizenden virusdruppeltjes in de lucht zien bewegen. Die adem je allemaal in. En dan omarm je elkaar nog eens, af en toe wordt er nog wel eens gezoend. Dat zijn bacteriële feestmomenten."
En dan heb je nog de plastic of glazen drinkbekers, die één keer door de spoelbak gaan en dan weer aan de lippen van een ander worden gezet. "Daarom zijn er ook altijd veel koortslippen na carnaval", zegt Rijkers. Murk: "Die glazen worden inderdaad niet heel goed gewassen. Maar zeep maakt de griep wel heel snel kapot. De meeste virussen worden trouwens gedeactiveerd door zeep. Goed omspoelen helpt dus echt."
Murk zegt het al, we moeten in het zuiden van het land niet alleen vrezen voor het griepvirus. "Op dit moment circuleren er meer dan vijf verschillende soorten luchtweginfecties. Als je de griep al hebt gehad, kan het dus zijn dat je toch weer ziek wordt tijdens of na carnaval."
En daarom moeten mensen, zo zeggen Murk en Rijkers allebei, zich goed afvragen of ze dit jaar wel moeten gaan. "Natuurlijk, af en toe griep krijgen hoort bij het leven. Maar mensen met een kwetsbare gezondheid zou ik nu niet aanraden om naar carnaval te gaan", stelt Murk.
'Ga niet, hoe moeilijk dat ook is'
Rijkers: "De kans is inderdaad echt groot dat je met een virus in aanraking komt. Wat het virus daarna met je doet, is voor iedereen anders. Maar als je uit het verleden weet dat je heel ziek kan worden van de griep, dan zou ik niet gaan. Hoe moeilijk dat ook is, maar volgend jaar is het gewoon weer carnaval."
Het is vandaag vijf jaar geleden dat het eerste coronageval geconstateerd werd in Nederland. Lockdowns, een avondklok en coronaregels volgden en sommige gewoonten uit die tijd zijn blijven hangen: