Bij geldbedragen tot 5000 euro

Nieuwe 'regelrechter' gaat uitspraak doen in eenvoudige civiele zaken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Nieuwe 'regelrechter' gaat uitspraak doen in eenvoudige civiele zaken
RTL

Ruzie met je werkgever of ex-baas? Of een conflict over een paar honderd euro? Dan kan je vanaf morgen op een paar plekken in Nederland terecht bij de 'regelrechter', een nieuwe laagdrempelige vorm van rechtspraak. Dat is vooral goed nieuws voor arbeidsmigranten, zegt minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum.

De 'regelrechter' behandelt geschillen over arbeid, wonen of winkelen. Het moet gaan om geldbedragen kleiner dan 5000 euro, zoals een onbetaalde rekening of een conflict over achterstallig loon. Mensen met een arbeidsconflict kunnen ook terecht bij deze rechter. De regelrechter behandelt alleen geen ontslagzaken. 

Proef van drie jaar

De regelrechter is vanaf morgen beschikbaar bij rechtbanken in Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland West-Brabant. Het gaat om een proef van drie jaar en het ministerie van Justitie en Veiligheid verwacht dat de regelrechters jaarlijks zo'n vierhonderd zaken zullen afhandelen.

Vrouw knipt nagels van partner, maar knipt in vinger: man naar de rechter
Lees ook

Vrouw knipt nagels van partner, maar knipt in vinger: man naar de rechter

Regelrechters zijn nu al actief in Rotterdam en Dordrecht. Zij behandelen zaken waarvoor geen advocaat of deurwaarder nodig is en waarvoor geen juridische stukken opgesteld hoeven te worden. 

Online aanmelden

Zaken kunnen online worden aangemeld met een eenvoudig formulier. Er wordt eerst gekeken of een zaak geschikt is, als dat zo is probeert de regelrechter tijdens een mondelinge behandeling te kijken of de partijen samen tot een oplossing kunnen komen. Als dat niet lukt, beslist de rechter alsnog. Dat gebeurt zo snel mogelijk na de zitting. 

Wie voor de regelrechter gedaagd wordt, is verplicht mee te doen met de procedure. Als een partij niet op komt dagen, doet de rechter bij verstek uitspraak. 

Lagere drempel

Minister van Hijum hoopt dat de regelrechter de drempel om naar de rechter te stappen lager maakt. "Te vaak komen werkgevers financiële afspraken met arbeidsmigranten, flexwerkers en zzp'ers niet na", zegt hij. "Zo krijgen arbeidsmigranten waar ze recht op hebben."

In delen van Nederland waar de proef met de regelrechter niet loopt, kunnen mensen terecht bij de kantonrechter. Die behandelt ook conflicten over geldzaken tot 25.000 euro. 

Lees meer over
Eddy van HijumRechtspraakRechtszaakRechtNederland