Toekomst Oekraïne

Nederland zegt op Oekraïnetop in Londen niets toe

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPNederland zegt op Oekraïnetop in Londen niets toe
RTL

Nederland heeft geen concrete toezeggingen gedaan tijdens de top vandaag in Londen, zei minister-president Dick Schoof na afloop. "Ik heb geen concrete bedragen genoemd, geen concrete toezeggingen gedaan."

Onder de aanwezigen waren de leiders van meer dan tien Europese landen. Ook Turkije en Canada waren vertegenwoordigd, net als secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad António Costa.

Oekraïne versterken

Doel van de top was om de positie van Oekraïne te versterken en Rusland economisch en militair verder onder druk te zetten. Ook werd gesproken over het versterken van de Europese defensie. Verscheidene landen kondigden volgens NAVO-topman Mark Rutte tijdens de top extra investeringen in defensie aan.

Volgens Schoof is het 'onvermijdelijk' dat ook Nederland daarover gaat praten. Daarover zal de komende tijd in het kabinet en in de Kamer worden gesproken. "Maar de echte besluitvorming vindt plaats bij de NAVO-top", zegt de premier. Die top vindt eind juni plaats.

Britse premier Starmer kondigt coalitie aan die Oekraïne moet beschermen
Lees ook

Britse premier Starmer kondigt coalitie aan die Oekraïne moet beschermen

Schoof zei verder dat Nederlandse militaire planners zich snel aansluiten bij de groep die uitzoekt welke veiligheidsgaranties nodig zijn in Oekraïne. Dat gebeurt in de komende dagen, of uiterlijk weken, want 'er is enorme druk', zei hij na afloop van de top. Zijn Britse ambtgenoot Keir Starmer sprak van de vorming van een 'coalitie van bereidwilligen'.

VS en Frankrijk pakken voortouw

"Er zijn afspraken gemaakt", zei Schoof. "Bijvoorbeeld dat de militaire planners bij elkaar gaan komen om te kijken wat de veiligheidsgaranties zouden zijn. We hebben ook tegen elkaar gezegd dat het goed is dat het VK en Frankrijk dit gezamenlijk oppakken. En andere landen die daarbij kunnen aansluiten dat ze dat zo snel mogelijk doen." 

Een van die landen is Nederland. "We praten over dagen en weken, want er zit echt veel druk op."

Correspondent Anne Saenen over de uitkomsten van de Oekraïnetop:

Correspondent over Oekraïnetop: 'Unieke samenwerking Westerse landen'

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Europa meer voor zichzelf moet zorgen als het om veiligheid gaat, omdat de Amerikaanse krijgsmacht zich op andere zaken moet kunnen richten en omdat het te veel geld kost. Hij verwacht om diezelfde reden dat Europa Oekraïne de veiligheidsgaranties biedt waar dat land om vraagt. Vooralsnog lijkt hij niet bereid om daar nog bij te helpen.

De Europese leiders hopen nu toch een plan te bedenken waarmee de VS akkoord kunnen gaan, inclusief toezeggingen van de VS dat ze bijspringen "als het toch een keer helemaal uit de hand loopt", aldus Schoof. "Dat is essentieel, want zonder Amerika wordt het anders echt helemaal niks." Dat plan wordt door de planners onder Britse en Franse leiding voorbereid. Die werkzaamheden zijn volgens Schoof 'op dreef'.

Lees meer over
Dick SchoofOorlog in Oekraïne