Ongeveer 15.000 mensen lopen Feminist March in Amsterdam

In Amsterdam hebben op de Internationale Vrouwendag zo'n 15.000 mensen deelgenomen aan de Feminist March. De wandeling ging van de Dam naar het Museumplein in de hoofdstad. De organisatie noemt de opkomst 'overweldigend'.
De deelnemers droegen protestborden met leuzen als 'Fix the system, not the women', 'Stop femicide elke 8 dagen' en 'Vrouwenrechten zijn mensenrechten'. Ook wapperden er vlaggen van politieke partijen, waaronder van de SP, BIJ1 en Partij voor de Dieren.
Onderweg van de Dam naar het Museumplein passeerden de deelnemers een protest van mensen die tegen abortus zijn. Naar het tiental actievoerders werd massaal 'Shame on you' en 'Baas in eigen buik' geroepen.

De Feminist March, de opvolger van de Women's March, wordt in het kader van Internationale Vrouwendag georganiseerd om op te komen voor vrouwenrechten. Volgens de organisatie, een collectief van feministische bewegingen en maatschappelijke organisaties, is het juist nu belangrijk om daarvoor de straat op te gaan. "Feminisme staat onder druk. Wereldwijd zien we een groeiende tegenreactie op gendergelijkheid, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid", meldt bijvoorbeeld medeorganisator WOMEN Inc. op sociale media.
Rotterdam en Groningen
Ook op andere plekken wordt zaterdag stilgestaan bij Internationale Vrouwendag. Zo wordt in Rotterdam een ontwerp gepresenteerd voor een monument tegen vrouwenmoord. Het kunstwerk, dat op de Coolsingel moet komen, is onder meer bedoeld om de door haar ex-vriend vermoorde Humeyra (16) en andere slachtoffers van femicide te herdenken.
Op de Grote Markt in Groningen staat vandaag een vrachtwagen die is omgebouwd tot mobiele bioscoop, waarin een korte film over femicide draait. De vrachtwagen is van een man die zijn dochter door vrouwenmoord heeft verloren.
Bij de Stopera in Amsterdam en op het Rotterdamse Stadhuisplein zijn rode hakken en schoenen neergezet als protest tegen femicide.
De 'massale opkomst' vandaag in Amsterdam laat volgens de organisatie zien dat feminisme 'relevanter is dan ooit'. Ze benadrukt dat deze mars 'slechts het begin' is.
Dat feminisme een beweging is van alle generaties, laten we zien in deze video met Dunya Verwey (79), die in de jaren zeventig aan de wieg van de Dolle Mina's stond.