Elke dag douchen, gezond of niet: 'Je huid kan veel aan'

Douch jij elke dag? En vind je het vies en ongezond als iemand dat niet doet? Een videootje op TikTok rakelde de aloude discussie weer eens op en zorgde voor honderden reacties. Drie dermatologen geven uitsluitsel: "Als je merkt dat je huid wat droger is, kan je jezelf met een goede invettende bodycrème insmeren. Maar iedere dag douchen is zeker niet zo slecht als beweerd wordt."
"Ik dacht dat elke dag douchen normaal was? Want hoezo zie ik een TikTok hierover en mensen reageren met 'twee keer week maximaal'?" schrijft TikTokker Colleen West in een filmpje.
De video maakt veel los. "Wie zegt dat elke dag douchen normaal is? Als je niet overdreven hebt zitten zweten, is er niets aan de hand", schrijft iemand. Een ander beaamt: "Ik schrok eerder van de mensen die niet snappen hoe je jezelf kan wassen zonder te wassen." Weer een ander schrijft juist: "Ik ga niet slapen, voordat ik schoon ben."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook onder dermatologen is er geen eenduidigheid over deze discussie. "Op zich is iedere dag douchen een routine geworden waar veel mensen zich aan houden. Of het gezond of ongezond is, hangt af van verschillende factoren. Onder meer je huidtype en of je veel sport en of je veel zweet", zegt dermatoloog Daniel Kadouch van Centrum Oosterwal.
"De huid kan uitdrogen als die te veel blootgesteld wordt aan water. En daarbij hangt het er ook van af of je douchegel en zeep gebruikt tijdens een douchebeurt. De natuurlijke huidvetlaag krijgt het daar namelijk wel zwaar mee, zeker in de wintermaanden."
Met veel zeepgebruik droogt de huid namelijk uit, stelt Kadouch. Daarom is zijn advies om het zeepgebruik te beperken tot enkele lichamelijke plekken zoals je oksels en je liezen. Als je een gevoelige huid hebt of bijvoorbeeld huidinfecties, dan is te vaak douchen wél een probleem. "In dat geval kan een washandje de oplossing zijn om je lichaam schoon te maken zonder te veel blootgesteld te worden aan warm water."
Máár, iedere dag douchen is dus niet meteen ongezond volgens de dermatoloog, zolang je wel jezelf na het douchen goed verzorgt. "Je wil wel de uitdroging opvangen, bijvoorbeeld door je in te smeren met een neutrale parfumvrije crème."
Huid herstelt vanzelf
Dermatoloog Bing Thio van het Erasmus MC sluit zich daarbij aan. "De huid kan heel veel aan. Het gaat bij deze discussie erom dat je het microbioom van je huid kan verstoren." Het microbioom van je huid is als het ware een verzameling van bacteriën, virussen en schimmels op je lichaam.
Thio stelt dat zelfs als je microboom verstoord wordt, je huidmicrobioom zich in de meeste gevallen weer binnen acht uur herstelt. "Als je merkt dat je huid wat droger is, kan je jezelf met een goede invettende bodycrème insmeren. Maar iedere dag douchen is zeker niet zo slecht als beweerd wordt."
Zeker op plekken als bijvoorbeeld in Indonesië is het normaal dat mensen iedere dag douchen, zegt de dermatoloog. Onder meer vanwege het klimaat daar, waardoor mensen veel zweten. Vaak douchen is dus ook normaal voor mensen die veel inspanning leveren en bijvoorbeeld vaak sporten.
Maar niet iedereen is het eens met dermatologen Kadouch en Thio. "Je huid is als het ware een huis waarin je woont en je huid is de barrière tussen wat naar binnen en buiten komt", legt dermatoloog Annemie Galimont-Collen uit, die net als Kadouch en Thio is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie. "De bovenste laag van de huid, daar zitten allemaal celletjes die dicht bij elkaar liggen en die ons beschermen tegen uitdroging. Het is een beetje zuur en dat is nodig, want daardoor kan er niet van alles op ons lichaam groeien, zoals bacteriën en schimmels."
Als je heel vaak, heel lang en heel heet doucht, wordt die bovenste vetlaag van je huid verstoord en dat brengt 'gedonder' met zich mee, stelt Galimont-Collen. "Dan kan je huid uitdrogen waardoor ook eczeem kan ontstaan. In sommige gevallen kan je ook krentenbaard krijgen en word je gevoeliger voor huidinfecties."
Washandje
Volgens haar is het zelfs gezonder om maar een of twee keer per week te douchen. "Als je dat doet, ben je echt niet vies. Je hebt natuurlijk allerlei plekken op je lichaam zoals onder je borsten, tussen je tenen of bij je schaamstreek waar het wat broeierig is. Die plekken zijn wel belangrijk om vaker schoon te maken."
En dat schoonmaken kan dus volgens de dermatoloog makkelijk met een washandje. Net als vroeger. Want iedere dag douchen is volgens haar ook aangeleerd gedrag, waardoor veel mensen het vies kunnen vinden als iemand dat niet doet. "Terwijl dat vroeger gewoon normaal was. En ik raad wel aan dat als je billen schoonmaakt met een washandje, je voor je gezicht natuurlijk wel een ander washandje pakt", zegt ze met een knipoog.
Een koude douche bespaart je overigens al snel honderden euro's aan energiekosten en het kan gezondheidsvoordelen hebben: