Emoties bij rechtszaak

Zitting explosie Den Haag indrukwekkend voor nabestaanden: 'Spijt gaat ene oor in, andere uit'

Door Mireille Sneekes··Aangepast:
© Het omgekomen gezin waarvan alleen een 8-jarig jongetje het overleefde (foto uitgegeven door de familie)Zitting explosie Den Haag indrukwekkend voor nabestaanden: 'Spijt gaat ene oor in, andere uit'
RTL

"Hij had het gevoel alsof hij droomde dat hij viel", klonk het tijdens de zitting over de dodelijke explosie aan de Tarwekamp in Den Haag. Het gaat over het 8-jarige jongetje dat de aanslag als enige van zijn familie overleefde. "Hij zag geen deuren meer in huis. Hij heeft het idee dat hij omhoog is geklommen aan hout. Hij hoorde zijn vader schreeuwen om hulp, maar hij kon niet bij hem komen."

Door de aanslag op 7 december kwamen zes mensen om het leven. Drie van hen kwamen uit dezelfde familie. Het zijn de vader, moeder en zus van het 8-jarige jongetje. Het jongetje heeft het laatste moment van zijn vader beleefd. Zelf werd hij gered door de brandweer.

De familie gaf na de begrafenis een verklaring uit: "We zijn diepbedroefd dat drie lieve en onschuldige familieleden op deze onbeschrijfelijke manier zijn vermoord. Het is gewoon niet te bevatten. We kunnen het niet accepteren en de pijn is groot."

Foto's verspreid 

De familie van het gezin heeft vandaag, op de dag van de eerste zitting, zelf de foto's verspreid die in dit artikel staan. "Ze hebben er goed over nagedacht, qua gevoel vinden ze het heel fijn om degenen die ze verloren zijn een gezicht te geven", zegt Bart Visser van Namens de Familie. Hij voert het woord namens de nabestaanden. 

De omgekomen familie waarvan alleen een 8-jarig jongetje (niet op de foto) de aanslag overleefde.© Foto door familie vrijgegeven
De omgekomen familie waarvan alleen een 8-jarig jongetje (niet op de foto) de aanslag overleefde.

Volgens hem vinden de nabestaanden het belangrijk dat bij de aandacht voor de rechtszaak niet alleen reacties van verdachten en verdediging aandacht krijgen, maar ook die van de nabestaanden van de slachtoffers. "Het leed is enorm en krijgt door de foto's een gezicht."

'We missen hem enorm'

Ook de families van de 31-jarige Tim uit Voorburg heeft om die reden foto's van hem aan de media verstrekt. 

Tim was op bezoek bij een vriendin die aan de Tarwekamp woonde. De wereld zakte onder de voeten van de familieleden vandaan toen zij hoorden dat hij door de explosie is overleden, gaven ze eerder in een verklaring aan. "Het verdriet om zijn verlies is onbeschrijfelijk. De familie heeft steun aan elkaar, het gemis is groot", verklaarde de familie die hem omschrijft als een 'avontuurlijke en ondernemende man'. "We missen hem enorm."

De 31-jarige Tim uit Voorburg.© Foto verspreid door de familie.
De 31-jarige Tim uit Voorburg.

De 44-jarige Vikel woonde op de Tarwekamp. De Griek werkte in Den Haag, zijn drie kinderen wonen in Griekenland. Ook hij kwam om bij de aanslag.

"Het plotselinge verlies van Vikel is voor het jonge gezin en de rest van de familie verschrikkelijk en niet te bevatten", gaf zijn broer aan in een eerdere verklaring. 

De 44-jarige Vikel kwam ook om op de Tarwekamp.© Foto vrijgegeven door de familie van Vikel.
De 44-jarige Vikel kwam ook om op de Tarwekamp.

Naast de zes mensen die de dood vonden, raakten anderen zwaargewond. Vijf woningen werden compleet verwoest. Andere panden werden zo zwaar beschadigd dat huurders en eigenaren er al maanden niet naar terug kunnen.

Indrukwekkend

Bij de eerste openbare pro-formazitting over de aanslag van 7 december waren vandaag enkele nabestaanden aanwezig, een deel van hen volgde de zitting vanuit huis. De zitting, waarbij ze voor het eerst drie van de vier verdachten die terechtstaan voor de ramp konden zien en horen, vonden ze indrukwekkend, zegt Visser van Namens de Familie. 

Ze zagen dat de drie verdachten kort aan het woord kwamen, zoals Moshtag B. die zei te 'hopen op vergiffenis': 

Verdachte explosie Tarwekamp te horen in rechtbank: 'Dit was niet de bedoeling'

"Dit is heel heftig voor de nabestaanden", zegt Visser. Door de reconstructie van RTL Nieuws van begin deze week werden voor de nabestaanden en slachtoffers al veel nieuwe feiten duidelijk. "Knoop in je maag, stress, slecht slapen. Het is gewoon heel heftig de details te lezen. Het gaat over de laatste momenten van de dierbaren die je verloren hebt." 

Bij de zitting van vandaag kwamen er allerlei emoties naar boven. "Aan de andere kant zijn ze opgelucht", zegt Visser. Want aan het einde van de zitting werd duidelijk dat alle vier de verdachten vast blijven zitten. "Het gevoel bij de nabestaanden is dat ze het liefst hebben dat die vier mensen nooit meer vrijkomen. Er is gewoon heel veel leed en pijn. De aanslag heeft een enorm gat geslagen in het leven van veel mensen."

Tijdens de zitting zeiden de drie verdachten die aanwezig waren mee te leven met de nabestaanden en slachtoffers. Er werd spijt betuigd en uitgesproken dat het nooit de bedoeling was dat de aanslag zo uit de hand zou lopen. "Dat gaat het ene oor in, en net zo vlug het andere oor weer uit", zegt Visser.

Rechtbanktekening van de drie verdachten.© ANP
Rechtbanktekening van de drie verdachten.

Er waren bij de zitting niet alleen nabestaanden, maar ook veel mensen die op een andere manier zijn geraakt. Zoals Lyke Burger. De 78-jarige woonde ruim dertig jaar in haar koopwoning aan de Tarwekamp, maar van haar fijne appartement is weinig over. Het raakte beschadigd en de meubels die er nog staan, zijn inmiddels beschimmeld door de regen.

Herinneringen weg

Toen ze haar woning op de ochtend van de explosie uitging, had ze amper door wat er aan de hand was. Ze had niet meer over dan een telefoon en een huissleutel. Door de explosie is ze veel van haar herinneringen, opgeslagen in de spullen in haar huis, verloren.

"Het komt nu pas loodzwaar binnen", zegt ze. "Door de zitting krijg je het besef dat het allemaal nooit meer terug te draaien is." Ze mist niet alleen haar spullen, maar ook de gezelligheid in de wijk. "Er ontbreken mensen."

"Wat ik al verwachtte", zegt ze over de zitting, "is dat de verdachten hun woordje voor mijn gevoel hadden ingestudeerd." Ilyas B., die tijdens de zitting als laatste aan het woord kwam en zei dat hij voor de leeuwen was gegooid, klonk volgens Burger het meest empathisch. Het doel van de aanslag was de bruidswinkel te raken van de ex-vriendin van Moshtag B., die de andere verdachten zou hebben geronseld om haar een lesje te leren. Het gevolg van de wraakactie was de dodelijke aanslag aan de Tarwekamp.

"Ik vind het heel erg dat een generatie van jongelui leeft van dit soort aanslagen plegen", zegt de vrouw die haar huis kwijtraakte. "Het is hun inkomen. Ik hoop dat ze beseffen wat ze aanrichten. Met woorden als spijt kan ik niet zo veel. Dan denk ik: je wilde het doen, alleen nu je weet dat er doden zijn gevallen, had je het niet willen doen. Dat is onzin."

Lees meer over
Explosie Den HaagLink in bio