Meeste drugsresten

Amsterdam scoort het hoogst op lijst MDMA, cannabis en ketamine in Europees rioolwater

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPAmsterdam scoort het hoogst op lijst MDMA, cannabis en ketamine in Europees rioolwater
RTL

Het Amsterdamse rioolwater bevat de meeste drugsresten in heel Europa. Vorig jaar werden in het rioolwater van de hoofdstad de meeste resten van drugs als MDMA, cannabis en cocaïne gemeten. Nederland scoort überhaupt hoog op de lijst, met steden als Rotterdam, Utrecht en Groningen in de top vijf als het gaat om MDMA.

In België zijn er ook genoeg MDMA-resten te vinden. Zo staat Antwerpen op plek twee op die ranglijst.

De cijfers komen voort uit een onderzoek van het Europese drugsagentschap EUDA. Het agentschap heeft vorig jaar monsters genomen van het rioolwater in 128 Europese steden. Het overzicht maakt duidelijk dat MDMA, cocaïne en amfetamine gemiddeld vaker werden gemeten dan een jaar eerder, cannabis juist minder.

Grote verschillen

Er bestaan grote verschillen tussen Europese landen. Zo worden resten van cocaïne het vaakst gemeten in Antwerpen, maar staat Tsjechië bovenaan als het gaat om methamfetamine. Zes steden in dat laatstgenoemde land staan voor die drug bovenaan de lijst.

Advies aan kabinet: MDMA niet per se schadelijk, maar legaliseren geen goed idee
Lees ook

Advies aan kabinet: MDMA niet per se schadelijk, maar legaliseren geen goed idee

De metingen laten voor drugs als MDMA, coke en ketamine pieken zien in het weekend en net daarna, op maandagen. Bij methamfetamine is het gebruik gedurende de week gelijkmatiger verdeeld. Dat duidt erop dat die laatste drug door gebruikers ook veel doordeweeks wordt genomen, terwijl andere drugs vooral in de vrije tijd worden gebruikt.

Cannabis is de drug die uiteindelijk het meest wordt gebruikt, ondanks een afname in de metingen.

Sjanett doet aan microdosing. Ze gaat er niet van hallucineren, maar het helpt haar beter te kunnen focussen en tegen negatieve gedachten. In deze video vertelt ze erover:

Het wetenschappelijk onderzoek naar microdoseren staat nog in de kinderschoenen, maar de interesse ernaar groeit. In deze video leggen we je er alles over uit.
Lees meer over
DrugsMDMAAmsterdam