Meer militairen nodig

Defensie gaat 2,3 miljoen jongeren vragen of ze het leger in willen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Defensie gaat 2,3 miljoen jongeren vragen of ze het leger in willen
RTL

Defensie stelt volgend jaar aan ruim twee miljoen jongeren tussen de 18 en 27 jaar de vraag of ze het leger in willen. Ze krijgen een vragenlijst toegestuurd met als doel om meer militairen voor het leger te werven. Hierover wordt maandag na de ministerraad meer bekendgemaakt.

Defensie kampt al jaren met een groot personeelstekort. Er staan ruim 10.000 vacatures open voor beroepsmilitairen. Staatssecretaris Tuinman wil dat tekort in 2030 opgelost hebben. Eerder heeft hij gezegd naar een leger van 100.000 mensen te willen. Militaire vakbonden bevestigen vandaag aan RTL Nieuws de berichten dat Tuinman dat aantal wil uitbreiden tot ongeveer 200.000.

Het invullen van de enquête en het terugsturen is vrijwillig. Defensie verzamelt de antwoorden en selecteert op basis van die informatie jongeren die echt gemotiveerd zijn en kwaliteiten hebben waarnaar het leger op zoek is. Ze zullen vervolgens nog medische en fysieke keuringen moeten ondergaan voordat ze echt aan de basisopleiding kunnen beginnen.

Nederland heeft de enquête afgekeken van het Zweedse leger, dat de vragenlijst al een paar jaar in gebruik heeft. In deze video zie je hoe dat in zijn werk gaat en welke vragen er zoal worden gesteld:

In Zweden moeten jongeren verplicht een vragenlijst invullen. Er staan vragen in over motivatie, ziektes en nog veel meer. Een groot succes, zegt de minister van Defensie in Zweden.

Of de jongeren die aangeven wel in het leger te willen, ook echt worden opgeroepen, is nog maar de vraag. Dat komt doordat er een groot tekort is aan kazernes, schiet- en oefenterreinen en opleidingsplaatsen. Zo is er een nijpend gebrek aan onderofficieren – de instructeurs die bijvoorbeeld de schiettrainingen en opleidingen moeten verzorgen.

Dienstplichtbrief

De enquête komt boven op de dienstplichtbrief die jongens en meisjes krijgen als ze 17 worden. In de dienstplichtbrief staat dat je dienstplichtig bent, maar Nederland kent op dit moment geen actieve dienstplicht (en je wordt dus ook niet opgeroepen). De dienstplichtbrief is dus alleen een mededeling. In de enquête die komend jaar wordt rondgestuurd, kun je wél aangeven dat je geïnteresseerd bent in een opleiding bij Defensie.

Hoeveel mensen telt het leger nu?

Defensie telt nu 74.000 personeelsleden, onder wie 42.000 beroepsmilitairen. De rest is burgerpersoneel. Dit jaar hoopt Defensie 8.200 nieuwe militairen op te leiden. Het gaat dan om 5.200 beroepsmilitairen, 1.100 zogeheten 'dienjaarmilitairen' (mensen die bij wijze van kennismaking een jaar bij de krijgsmacht dienen) en 1.900 extra reservisten. Het kabinet trekt jaarlijks 260 miljoen euro extra uit voor het aantrekken van extra personeel.

Defensie richt zich niet alleen op jongeren om de krijgsmacht te versterken. Om het personeelsbestand van de krijgsmacht te versterken, worden drie verschillende groepen gezocht. Allereerst gaat het om beroepsmilitairen die zich voor een langere tijd aan Defensie binden. Dan zijn er ook nog jongeren die voor een jaar het leger in willen via het zogeheten dienjaar. En tot slot wil het ministerie het aantal reservisten fors laten groeien. Een reservist is iemand die naast zijn of haar baan of studie zich parttime inzet voor het leger.

Het invullen van de enquête is nu nog vrijwillig, maar het ministerie wil dat het in de toekomst een meer verplichtend karakter krijgt, bijvoorbeeld om het leger snel te kunnen opschalen bij oorlog.

In deze video zie je waarom mensen naast hun gewone beroep ook willen dienen als reservist:

Lees meer over
Ministerie van DefensieDefensieLink in bioNederland