'Mannen bang te worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag'

Mannen zijn de afgelopen jaren banger geworden om te worden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft het AD op basis van de jaarlijkse Publieksmonitor die vandaag verschijnt. Wel lijken we met z'n allen steeds meer bereid om over het wangedrag te praten.
In 2024 zouden ruim 1,7 miljoen mensen van 16 jaar en ouder te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, schrijft de krant. Daaronder vallen seksuele opmerkingen tot ongewenste aanrakingen en seks zonder toestemming.
Mannen zouden steeds vaker bang zijn om van zulk wangedrag (valselijk) beschuldigd te worden en daarom steeds vaker situaties willen vermijden waarin zij alleen zijn met vrouwen. Maar in de praktijk komen aangiften op basis van valse beschuldigingen nauwelijks voor, aldus het AD.
1 op de 10 geeft toe
Uit onderzoek van de Publieksmonitor komt naar voren dat slechts één op de tien mensen toegeeft weleens grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond. Maar daartegenover staat dat zes op de tien vrouwen en twee op de tien mannen in hun leven seksueel grensoverschrijdend gedrag mee hebben gemaakt.
Reden dat de resultaten verschillen, is volgens het AD dat veel Nederlanders (meer dan de helft) niet stilstaan bij eigen gedrag. Wel zou driekwart van hen het belangrijk vinden om binnen de grenzen van een ander te blijven.
The Voice
Sinds de #metoo-beweging van 2006 wordt er steeds meer gepraat over seksueel wangedrag. Het schandaal rondom The Voice of Holland, dat in 2022 naar buiten werd gebracht, was opnieuw reden om gesprekken over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland te blijven voortzetten. Ook worden er steeds meer verhalen gedeeld van aantijgingen in het buitenland, waaronder de aanklachten tegen Sean 'Diddy' Combs en het Nickelodeon-schandaal, waarbij verschillende minderjarige acteurs te maken kregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Over het Nickelodeon-schandaal werd ook een documentaire gemaakt: