Mazelen verspreiden zich sneller, bijna 50 procent meer meldingen in een week

Mazelen grijpen steeds sneller om zich heen in Nederland, vooral op basisscholen met een lage vaccinatiegraad en binnen gezinnen van mensen die niet zijn gevaccineerd. In de afgelopen week is het aantal gemelde besmettingen met bijna de helft toegenomen, tot 158.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept ouders op om kinderen met verschijnselen van mazelen thuis te houden tot zeker vier dagen na het ontstaan van vlekjes op de huid. Ook is het advies om dan de huisarts te bellen.
Van een landelijke uitbraak is geen sprake, benadrukt het instituut, maar er zijn wel clusters van besmettingen op vijf basisscholen in verschillende regio's. Het gaat om openbare, islamitische en antroposofische scholen (vrije scholen).
Vooral kinderen onder de 10 jaar lopen het virus op. Het gaat inmiddels rond in Amsterdam, Brabant-Zuidoost, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland. In Rotterdam is een van de grotere clusters op een basisschool. De GGD heeft er inmiddels meer dan veertig besmettingen geregistreerd. Met bron- en contactonderzoek en advies proberen de gezondheidsdiensten verdere verspreiding van het zeer besmettelijke virus tegen te gaan.
In diverse landen zijn momenteel mazelenepidemieën gaande. Zeker 24 mensen hebben de ziekte recent opgelopen in Marokko, drie in Roemenië. Wie met een baby naar een land wil reizen waar veel besmettingen zijn, kan ervoor kiezen het BMR-vaccin eerder te halen. Normaal wordt deze prik tegen bof, mazelen en rodehond met veertien maanden aangeboden, maar het kan in zulke gevallen tot zes maanden worden vervroegd.
In deze video leggen we uit hoe gevaarlijk mazelen precies zijn:
De vaccinatiegraad in Nederland is in tientallen jaren niet zo laag geweest. De gemeente Den Haag maakt zich daarom grote zorgen: het aantal kinderen in de stad dat volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is gevaccineerd is sinds 2022 met circa 10 procent gedaald. In geen enkele Haagse wijk wordt nog de veilige vaccinatiegraad van 90 procent gehaald.
Hoeveel ouders hun kinderen laten vaccineren tegen infectieziekten als kinkhoest, de mazelen, de bof en difterie, verschilt per wijk. Zo hebben stadsdelen als het Centrum (waar onder meer de Schilderswijk onder valt) en Laak een vaccinatiegraad van minder dan 75 procent.
'Geen goed teken'
Het RIVM deelt die zorgen, zegt manager van het Rijksvaccinatieprogramma Jean-Marie Hament. In juni komt het instituut met landelijke cijfers over de vaccinatiegraad in 2023, maar vorig jaar zakte deze - met negatieve uitschieters in de Biblebelt - ook al onder de 90 procent. "We zien in de grote steden al langer een daling in de vaccinatiegraad. Den Haag laat vaak een iets lagere vaccinatiegraad zien in vergelijking met andere grote steden, maar dit is geen goed teken", vertelde ze vorige week.