Emotionele herdenking

Marcels dochter overleed 10 jaar geleden bij zelfmoordactie piloot: 'Verdriet delen'

Door Mireille Sneekes··Aangepast:
© Eigen foto'sMarcels dochter overleed 10 jaar geleden bij zelfmoordactie piloot: 'Verdriet delen'
RTL

Het is deze week tien jaar geleden dat een depressieve piloot Germanwings-vlucht 9525 liet neerstorten in de Franse Alpen. Iedereen aan boord vond de dood. Onder de slachtoffers was ook de Nederlandse Iris Claassen, nog maar 20 jaar oud. Haar vader Marcel gaat ieder jaar naar de herdenking. Die van dit jaar was voor hem extra bijzonder. "Ik ben van slag en onrustig, alles komt weer naar boven."

"De herdenking was heel emotioneel", begint Marcel Claassen, de nu 62-jarige vader van Iris. Een van de sprekers op de herdenking was een medewerker van Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings. "Er werd stilgestaan bij de afgelopen tien jaar." 

Bij de herdenking, in het Zuid-Franse Le Vernet, de plaats waar slachtoffers van de ramp begraven liggen, spraken ook twee nabestaanden. Eén uit Duitsland en één uit Spanje. Zij vertelden hoe zij de afgelopen tien jaar omgingen met het verlies. 

'Speciaal jaar'

Om 10.41 uur begon een minuut stilte. De namen van alle overledenen kwamen, op alfabetische volgorde, op het scherm. En na iedere spreker speelde een strijkkwartet muziek.

Marcel gaat naar iedere herdenking, maar noemt deze extra bijzonder: "Er waren heel veel nabestaanden omdat het 10 jaar geleden is. Lufthansa had een heel groot herdenkingspaviljoen neergezet. Ik denk dat er zo'n 500 mensen aanwezig waren. Het is een speciaal jaar."

Marcel in de kerk in Le Vernet, waar slachtoffers van de vliegramp begraven liggen.© Eigen foto
Marcel in de kerk in Le Vernet, waar slachtoffers van de vliegramp begraven liggen.

Lotgenoten

"Ik ben deze week best van slag en onrustig", gaat hij door, "omdat alle herinneringen van het ongeluk weer naar boven komen." Tegelijkertijd vond hij het fijn de andere nabestaanden weer te zien. Met verschillende lotgenoten heeft hij een band opgebouwd. "Bij sommigen ben ik thuis geweest, en andersom. Omdat we hetzelfde hebben meegemaakt, kunnen we ons verdriet delen. Dat is binnen het verwerkingsproces heel belangrijk voor mij geweest."

Opzettelijk neergestort

Op 24 maart 2015 stortte Germanwings-vlucht 9525 neer in de Franse Alpen bij Prads-Haute-Bléone. Het vliegtuig, een Airbus A320-200, was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Alle 150 inzittenden kwamen om het leven, onder wie Iris. Zij was de enige Nederlander aan boord. De toen 20-jarige Iris had een vriendin opgezocht in Barcelona.

Daags na de ramp bleek dat de Duitse piloot Andreas Lubitz leed aan zware depressies en hij bewust het vliegtuig had laten neerstorten.

"Het verwerkingsproces heeft heel lang geduurd omdat deze crash bewust is uitgevoerd. Het was niet zomaar een ongeluk. Het was voor mij niet te accepteren dat de piloot dit heeft gedaan. Hij heeft 149 andere mensen door zijn daad meegenomen in de dood."

Marcel en zijn vrouw mochten na de ramp van Düsseldorf naar Frankrijk reizen. Daar zag Marcel wat er allemaal werd geregeld voor de bergingsoperatie. Door de klap van het vliegtuig tegen de bergen is er vrijwel niets overgebleven van de inzittenden, vertelt Marcel. Nog jaarlijks gaat hij naar Frankrijk toe. In het begin ging hij drie keer per jaar naar de plek toe, de laatste jaren meestal twee keer.

"Naar herdenkingen gaan is het laatste wat ik kan doen voor mijn dochter. Ik herinner me Iris als een heel vrolijke meid. Ze was heel positief ingesteld, en stond vol in het leven."

(De foto van Iris bovenaan dit artikel is kort voor haar dood gemaakt in Barcelona.)

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Lees meer over
RouwVliegrampenLink in bioDuitslandFrankrijk