Ook in hoger beroep taakstraf voor schipper om fatale giekbreuk die Tara (12) het leven kostte

De 51-jarige schipper Daan V. heeft ook in hoger beroep een taakstraf van 150 uur opgelegd gekregen. Daarnaast heeft het gerechtshof in Leeuwarden hem veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor dood door schuld. In 2022 kwam door een giekbreuk op zijn schip de 12-jarige Tara om het leven tijdens een schoolreisje.
De straf in hoger beroep komt overeen met de straf die de schipper uit Harlingen eerder door de rechtbank opgelegd kreeg.
Het ongeluk gebeurde toen het schip op weg was van Terschelling naar Vlieland. De gebroken giek viel op het achterhoofd van Tara, die met haar school Dalton Den Haag op zeilkamp was. Ze liep een schedelbreuk op. Medische hulp mocht niet meer baten.
Nalatig
V. is volgens het gerechtshof nalatig geweest door het niet laten controleren van de scheuren in de giek. De man had volgens het hof als eigenaar van het schip een zorgplicht, aangezien hij met het vaartuig gasten vervoerde.
Wat het hof betreft moest de schipper, als onderdeel van die zorgplicht, ervoor zorgen dat het schip altijd in goede staat verkeert. Dat was ten tijde van het ongeluk niet het geval.
Bij de eerdere inhoudelijke behandeling, kwamen de ouders van Tara aan het woord. In deze video hoor je hun verhaal:
Er zaten scheuren aan de bovenkant van de giek ten tijde van het ongeluk. De schipper had volgens het hof die scheuren moeten laten controleren door een deskundige. Door dat niet te doen, is de kans op een ongeval vergroot, oordeelt het hof.
Bovendien was het keuringscertificaat van het schip verlopen en had de schipper volgens het hof dus niet mogen uitvaren met het schip.
Eis Openbaar Ministerie
Het OM had een celstraf van acht maanden geëist, waarvan vier voorwaardelijk. Ook wilde het OM dat de schipper een beroepsverbod van vijf jaar zou krijgen. Toen de rechtbank daar niet in meeging, is het OM in hoger beroep gegaan. Maar het hof gaat dus ook niet mee met de eis.
Schipper V. was zelf ook in hoger beroep gegaan, omdat hij vond dat hij onterecht veroordeeld was. Zijn advocaat bracht tijdens het hoger beroep naar voren dat de zwakke plek alleen te achterhalen zou zijn geweest door tijdens onderzoek de giek kapot te maken. Iets wat zijn cliënt of een keurmeester niet kan doen.