5000 zonnepanelen bij Schiphol weggehaald: piloten hebben last van schittering

De gemeente Haarlemmermeer wil 5000 zonnepanelen in de buurt van Schiphol tijdelijk laten weghalen om het probleem met de weerkaatsing op te lossen. Dat is ongeveer de helft van het betreffende veld van het zonnepark bij Zwanenburg, naast de A4. De zonnepanelen veroorzaken een schittering waar piloten bij het landen last van hebben.
Vanwege de stand van de zon treedt dit effect 's ochtends tussen tien en twaalf uur op. In die twee uurtjes landen normaliter ongeveer 55 tot 65 vliegtuigen vanuit het noorden.
Er kwamen tot nu van ongeveer twintig piloten van verschillende luchtvaartmaatschappijen klachten binnen. Een zonnebril dragen helpt de piloten niet afdoende, onder meer omdat de weerkaatsing van de zon vanaf beneden komt en zeer fel is.
Andere landingsbanen
Om onveilige situaties te voorkomen, liet Schiphol de piloten 's ochtends tussen 3 maart en 6 april bij zonnig weer landen op de Zwanenburgbaan of de Buitenveldertbaan. Dat zorgde echter wel voor extra geluidsoverlast van omwonenden van die banen.
De maatregel zou eerst maar tot maart gelden, nu duidelijk is dat die moet worden verlengd, grijpt de gemeente in.
Belastingbetaler betaalt
De zonnepanelen worden nu dus 'tijdelijk' verwijderd. De gemeente gaat de eigenaar van het zonnepark schadeloos stellen. Volgens de gemeente is nog niet bekend hoe duur dit wordt. Maar duidelijk is wel dat het in de papieren loopt omdat er 5000 panelen liggen die allemaal met de hand gedemonteerd moeten worden.
Ook loopt het zonnepark inkomsten van zonnestroom mis, wat gecompenseerd moet worden. De panelen van het nieuwe zonnepark waren nog niet in gebruik, maar de aanleg was wel grotendeels klaar.
Draai
Eerder deze maand zei het college van B&W nog tegen de gemeenteraad dat de situatie de gemeente geen geld zou kosten. "Wij gaan vooralsnog niet uit van financiële gevolgen voor onze gemeente. Als gemeente hebben wij alles gedaan wat redelijkerwijs van ons gevraagd kan worden."
Na twee weken van overleg, is de situatie nu dus anders.
Opvallend is dat niet gekozen is voor het afdekken van de zonnepanelen of het in een andere hoek plaatsen, twee andere opties die op tafel lagen. "Demonteren van deze panelen blijkt na onderzoek de beste methode", zegt een gemeentewoordvoerder. "Er is gekeken naar kosten, snelheid, haalbaarheid en veiligheid."
Gesprekken
De afgelopen weken zijn er meerdere gesprekken geweest tussen onder meer Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), easyJet, KLM en de eigenaar van het zonnepark. Dat is de Energy Solutions Group, een Vlaamse producent van groene energie. Dat overleg met het zonnepark verliep volgens insiders moeizaam.
Wim heeft net als duizenden andere zonnepanelenbezitters een claim ingediend bij de overheid. Ze vrezen door het verdwijnen van de salderingsregeling niets meer te ontvangen voor de zonnestroom die ze aanleveren, zie je in de video.
Advies zonnepanelen niet opgevolgd
Het zonnepark, de Groene Energie Corridor (DGEC) werd ontwikkeld door vier boeren, die land over hadden en zich naar eigen zeggen wilden inzetten voor verduurzaming van Nederland. Begin 2024 is het zonnepark overgenomen door Energy Solutions Group.
Schiphol adviseerde het park om panelen van dikker glas te leggen, met groeven erin die de reflectie extra verstrooien. Het zonnepark volgde dit advies echter niet op. De panelen zouden niet meer geleverd worden, stelde het park dat verschillende leveranciers geraadpleegd zou hebben.
Volgens de vergunning mochten er ook andere panelen gelegd worden. De gemeente kan juridisch dan ook niet ingrijpen.
Geen erkenning aansprakelijkheid
Er wordt nu een overeenkomst getekend, waarin de gemeente belooft de kosten voor het demonteren van de zonnepanelen te vergoeden. Dit betekent geen erkenning van 'enige aansprakelijkheid', benadrukt de gemeente in een persbericht.
"Wij zijn bereid om een stap naar voren te zetten door in te stemmen met de vaststellingsovereenkomst. Dit doen we omdat de ILT in een brief aan Schiphol oproept om de maatregel bij bij zonnig weer te continueren vanwege de veiligheid", aldus het college.
Het is een tijdelijke maatregel, benadrukt het college van B en W . Wat dan een lange termijn oplossing is, is nog niet bekend.