'Wees alert'

Mensen halen teken sneller uit de huid na beet

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP Mensen halen teken sneller uit de huid na beet
RTL

Wanneer mensen door een teek zijn gebeten, halen ze die meestal binnen elf uur weg. Dat is sneller dan vroeger, blijkt uit gegevens van de Tekenradar van het RIVM. “Het is belangrijk dat een teek op tijd opgemerkt wordt."

Zo'n tien jaar geleden werd een teek gemiddeld pas na 14 uur verwijderd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de universiteit in Wageningen zijn daar blij mee: "Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme", zegt RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard.

Komende twee maanden

Ze hopen dat de teken in de toekomst nog sneller van de huid worden gehaald. Het RIVM en Wageningen verwachten in de komende twee maanden veel tekenbeten. Het is onduidelijk hoe groot de tekenpopulatie dit jaar is. "Dat bepaalt ook hoeveel mensen er gebeten gaan worden. Ons gedrag in het groen speelt ook een rol en dat wordt weer mede bepaald door het weer."

Via de Tekenradar kunnen mensen een tekenbeet doorgeven. Vorig jaar zijn 6035 beten van teken geregistreerd. De helft van de insecten was binnen elf uur verwijderd, en een kwart binnen vier uur. Daar staat tegenover dat de teek bij een kwart van de mensen langer dan 24 uur in de huid zat. Soms werden de beestjes zelfs pas na dagen verwijderd.

Risico op tekenbeet grootst in Drenthe, minste kans in Zuid-Holland
Lees ook

Risico op tekenbeet grootst in Drenthe, minste kans in Zuid-Holland

De meeste meldingen van tekenbeten, ruim duizend, kwamen uit Gelderland. Omgerekend naar het aantal inwoners voert Drenthe de lijst aan.

Hoe je ernstige klachten voorkomt na een tekenbeet, zie je in deze video:

Wat kun je doen om snel van een besmetting af te komen? Wij leggen het uit.

Teken zijn parasieten die in bossen, parken en heidegebieden voorkomen, maar ook gewoon in de tuin. Een op de vijf teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich. Als deze besmette insecten mensen bijten, kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen. Bij de ziekte van Lyme kunnen mensen een rode ring of vlek krijgen op de plek waar de teek heeft gebeten. 

Langdurige klachten

De uitslag verdwijnt uiteindelijk, maar de bacterie kan in het lichaam blijven. Van de 27.000 mensen per jaar die de ziekte oplopen, krijgen er ruim duizend langdurige klachten.

De ziekte is te behandelen met antibiotica, maar als dit niet op tijd gebeurt, kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Zo kunnen spieren in het gezicht verlamd raken. Ook kunnen mensen dubbel gaan zien, kracht in de benen verliezen, hartklachten oplopen of last krijgen van pijnlijke of gezwollen gewrichten. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
RIVMZiekte van LymeGezondheidZiektes en aandoeningen