Zo'n tien jaar geleden werd een teek gemiddeld pas na 14 uur verwijderd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de universiteit in Wageningen zijn daar blij mee: "Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme", zegt RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard.
Komende twee maanden
Ze hopen dat de teken in de toekomst nog sneller van de huid worden gehaald. Het RIVM en Wageningen verwachten in de komende twee maanden veel tekenbeten. Het is onduidelijk hoe groot de tekenpopulatie dit jaar is. "Dat bepaalt ook hoeveel mensen er gebeten gaan worden. Ons gedrag in het groen speelt ook een rol en dat wordt weer mede bepaald door het weer."
Via de Tekenradar kunnen mensen een tekenbeet doorgeven. Vorig jaar zijn 6035 beten van teken geregistreerd. De helft van de insecten was binnen elf uur verwijderd, en een kwart binnen vier uur. Daar staat tegenover dat de teek bij een kwart van de mensen langer dan 24 uur in de huid zat. Soms werden de beestjes zelfs pas na dagen verwijderd.