Nieuw huis? Zet geen foto van je sleutel online: 'Die is na te maken'

Gebruik de zoekterm 'nieuw huis' op sociale media en de foto's van sleutels komen je tegemoet. Robin en Céline hebben een nieuw huis, Emerance en Mitch ook en Renate gaat lekker klussen. De sleutels krijgen vaak een zeer prominente plek op de foto. Niet doen, zeggen deskundigen. Het heeft grote risico's.
Eén reden: sleutels zijn na te maken met 3D-printers. "De meeste hebben een patroon met een soort golfje dat uit zes niveaus bestaat. Als jij een goede foto hebt van een sleutel, kun je die na laten maken", zegt Ahmed Abo Seada van Production to go, een bedrijf 3D-geprinte producten levert.
Hoogwaardige sleutels moeilijker na te maken
Hij zegt: "Het namaken kan op zeer toegankelijke websites en apps. Je kunt ook vrij makkelijk van een 2D-beeld een 3D-beeld laten maken, en je hebt dus ook niet twee kanten van de sleutel nodig."
De ene sleutel is uiteraard de andere niet, en met hoogwaardige sloten en sleutels zal de 3D-printer dan ook meer moeite hebben, zegt Abo Seada. Dat ziet ook sleutelspecialist Jasper van Rumpt, van Van Rumpt Specialisten in Utrecht. "We voegen componenten toe in een sleutel die een 3D-printer niet kan namaken."
Niet meer langs de schoenenwinkel
Van Rumpt denkt niet dat er nu heel veel criminelen zijn die 3D-printers gebruiken om sleutels na te maken, maar: "De technologie van de toekomst is een bedreiging voor het heden."
Van Rumpt stelt dat er veel verschil zit in verschillende soorten sleutels en sloten. De prijzen lopen flink uiteen, van een euro of 30 tot 190 euro. Bij dat laatste segment hoort een eigendomsbewijs, en alleen de fabrikant mag dan een extra sleutel maken, bij het tonen van het bewijs. Even een sleutel na laten maken bij de schoenenwinkel is er dan niet bij.
'Je sleutel geeft informatie over de beveiliging'
Ook Van Rumpt weet dat het technisch kan om met een 3D-printer een sleutel na te maken, maar veel zorgen maakt hij zich nog niet. "Als je goed overweg kunt met 3D-printers, heb je wel wat leukere projecten dan dit."
Maar dat wil absoluut niet zeggen dat je straffeloos je foto's van sleutels op sociale media kunt zetten. "Je sleutelbos geeft basisinformatie welk type beveiliging je hebt. Daar kunnen criminelen wat mee. Dan weten ze hoe ze binnen moeten komen, ook zonder dat ze een sleutel hebben."
Controleer wat je post
Hoe meer data er van je huis bekend is, hoe beter een crimineel weet wat hij ermee moet doen. Dat onderschrijft ook de politie. Zij zijn niet bekend met specifieke inbraken waarbij een 3D-sleutel werd gebruikt, maar waarschuwt wel: "Dat is een risico, en als je iets online zet, krijg je het niet zomaar weg."
Techjournalist Daniël Verlaan zegt ook dat we vaak niet nadenken als we iets online posten. "Een adres op een envelop, een rekeningnummer op een bankpasje, een post-it met een wachtwoord; je ziet het allemaal voorbij komen. Even een momentje nemen om een foto of video te checken voordat je 'm online plaatst kan een boel gedoe voorkomen."
Bekijk ook: Kijkje in 3D-geprint huis: 'De muur is lekker ruw':