Zorg aan asielkinderen schiet tekort, stelt Expertisecentrum

De medische zorg voor asielkinderen in de noodopvang schiet tekort. Doordat de kinderen plotseling worden overgeplaatst, raken artsen het contact met hen kwijt, meldt het Expertisecentrum Kinderen en Adolescenten Nieuwkomers Nederland (EKANN). Zorgverleners kunnen zich bij dit centrum melden voor advies over de zorg aan vluchtelingenkinderen.
Het afgelopen jaar gebeurde dat ongeveer veertig keer, bevestigt EKANN-directeur en kinderarts Albertine Baauw na berichtgeving van onderzoeksjournalistiek platform Pointer. Het gaat om meldingen over bijvoorbeeld zorg die te laat op gang is gekomen of betrokkenen die naar elkaar wijzen omdat er onduidelijkheid heerst over de zorg. In één geval werd gemeld dat een kind was overleden.
'Soms is een kind foetsie'
"Soms is een kind opeens foetsie", zegt Baauw. "Het kind blijkt naar een andere locatie verhuisd zonder dat de arts dat weet. Vervolgens moeten de diagnostiek en zorg op de nieuwe locatie opnieuw worden opgestart. Je loopt dan meteen achter."
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt tegen Pointer dat het doorgeven van een adreswijziging de verantwoordelijkheid is van de ouders. Het COA mag dat met het oog op de privacy niet doen.
Volgens Baauw weten steeds meer zorgverleners het expertisecentrum te vinden. Alle betrokkenen werken heel hard, zegt ze, alleen dat wordt bemoeilijkt door onder meer capaciteitsproblemen en regelgeving.
Ze benadrukt dat EKANN een expertisecentrum is. "Het is niet aan ons om uit te zoeken wat er precies is gebeurd en of dat iets verwijtbaars is, dat is aan de inspectie. Wij geven alleen advies, signaleren en maken zorgverleners wegwijs in het systeem."
6000 kinderen in noodopvang
Volgens cijfers uit stukken van de Eerste Kamer verblijven momenteel circa 6000 minderjarige asielzoekers in noodopvanglocaties. Van deze groep zijn ongeveer 2000 kinderen alleenstaand. Zij leven dus zonder ouders of voogd.
Onder meer de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwde de afgelopen jaren meerdere keren voor de penibele leefomstandigheden en gezondheidszorg in de asielopvang. Afgelopen februari oordeelde de inspectie dat de zorg op een aantal punten weliswaar iets was verbeterd, maar dat kinderen nog altijd onaanvaardbare risico's op gezondheidsschade lopen.
Asielminister Marjolein Faber zegt tegen het onderzoeksplatform dat veel ook goed gaat. "Natuurlijk zal iets in andere noodopvangen weleens niet helemaal voldoen aan de minimumeis, maar we doen ons uiterste best."