Nintendo Switch 2 schreeuwend duur? Waarom de prijs omhoog is gegaan

De nieuwe Nintendo-spelcomputer die vandaag wereldwijd gelanceerd is, de Switch 2, oogstte kritiek van gamers omdat de prijs van 470 euro te hoog zou zijn. Maar is-ie ook echt overdreven duur? Gamejournalist Martin Verschoor van Power Unlimited legt uit waarom die prijs volgens hem wél redelijk is.
Zelf moest hij ook 'eventjes slikken' toen Nintendo de prijs bekendmaakte van de tweede generatie van de Switch. 470 euro. "Oef, dacht ik, 470 euro, dat is best wel stevig."
En hij was niet bepaald de enige. Op sociale media regende het klachten dat de prijsverhoging ten opzichte van de eerste generatie wel wat stevig uitviel. De Switch 1 kostte bij de introductie in 2017 namelijk nog 329 euro. Een goeie 140 euro erbovenop, dus. Is dat niet iets te gortig? "Bij nader inzien niet", zegt Verschoor. "Ik vind de prijs heel goed te verdedigen."
Enorme teams
Reden nummer één: de ontwikkelkosten. Waar games pakweg tien jaar geleden nog met teams van enkele tientallen mensen ontwikkeld werden, is het maakproces tegenwoordig een klus voor teams van soms honderden mensen. "Dat zijn niet een paar nerds op hun zolderkamer, maar hoogopgeleide, getalenteerde mensen."
Daarnaast zijn de technologische middelen die deze ontwikkelaars gebruiken ook steeds verder en professioneler doorgegroeid. "Dat kost allemaal geld. En niet zo'n beetje ook."
In deze video krijg je een voorproefje van de nieuwe spelcomputer:
Dat de ontwikkeling van games én van consoles zo groots wordt aangepakt, heeft te maken met de verwachtingen van gamers wereldwijd, legt hij uit: "Gamers verwachten ondergedompeld te worden in een grote, meeslepende ervaring. Je komt niet meer weg met een simpel spelletje."
Fysiek heeft de spelcomputer ook een flinke opknapbeurt gekregen, vindt Verschoor. "De vorige voelde een beetje speelgoedachtig aan. Maar als je de Switch 2 uit de doos haalt, voel je meteen dat het een premium product is."
Mario Kart verbeterd
De nieuwe controllers zijn als muis te gebruiken, wat veel mensen fijn vinden voor schietspellen en strategiespellen. "Het scherm ziet er echt goed uit. En ook vanbinnen is hij verbeterd. De chip is krachtiger. De wereld in de spellen is uitgebreid, de ervaring is weer beter."
Revolutionair is de nieuwe computer overigens niet, zegt hij: het is vooral een verbeterde versie.
Nintendo introduceert de nieuwe console met - hoe kan het ook anders - een nieuwe versie van het klassieke Mario Kart. "Heel slim", vindt Verschoor, "want dat is een spel waar iedereen meteen vrolijk van wordt. Je kunt het met gezinnen spelen, of online met vrienden. De nieuwe versie speelt zich af in een grotere wereld en er zijn personages toegevoegd."
Eerder maakten we deze video van een Nintendo-verzamelaar die werkelijk álles heeft:
De minst romantische reden waarom 470 euro niet buitensporig is: inflatie. Alles is simpelweg duurder geworden, zegt Verschoor. "De prijzen van je boodschappen zijn minstens zo snel gestegen als de prijs van deze console. Als je het zo bekijkt, is hij helemaal niet zoveel duurder dan de vorige versie. Voor de spellen gaat dat ook op: die kostten een paar jaar geleden 60 à 70 euro, nu 80 à 90. Dat is iets duurder, maar niet buitensporig veel."
Marktplaats
Van de eerste generatie zijn al meer dan 150 miljoen exemplaren verkocht, wat het een van de populairste consoles ooit maakt.
Snelle kopers proberen intussen een slaatje te slaan uit de grote vraag naar de Switch 2: zo worden ze op Marktplaats al aangeboden voor soms honderden euro's boven de winkelprijs.

Een woordvoerder van MediaMarkt laat weten dat de console in de winkels nog verkrijgbaar is, maar online niet meer. Meestal is de eerste voorraad bij dit soort introducties razendsnel op. Over ongeveer twee weken wordt een nieuwe levering verwacht, zegt de woordvoerder.
Prijzen 2017 en 2025
- Nintendo Switch: toen 329, nu 470 euro
- Mario Kart: toen 60, nu 80 euro
- Pokemon Legends: toen 60, nu 70 euro
- The Legend of Zelda: toen 55, nu 70 euro
- Donkey Kong: toen 60, nu 70 euro