Kans op kanker

Twee Nederlandse vrouwen kregen kind van spermadonor met genmutatie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / ANPTwee Nederlandse vrouwen kregen kind van spermadonor met genmutatie
RTL

Ook twee Nederlandse vrouwen hebben via Belgische vruchtbaarheidsklinieken een kind gekregen met het donorzaad van de Deense man die drager is van een zeldzame genmutatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische autoriteiten. De genmutatie zorgt voor een verhoogde kans op kanker bij de kinderen.

Eerder al werd bekend dat in Europa zeker 67 kinderen zijn verwekt door middel van het zaad van de Deense donor. Toen was nog niet bekend of Nederlandse vrouwen ook gebruik hadden gemaakt van het zaad voor hun zwangerschap. Stichting Donorkind zei toen wel al dat die kans bestond.

Inmiddels hebben tien van die 67 kinderen de diagnose kanker gekregen. Het zaad van de donor werd tussen 2008 en 2015 gebruikt.

Genetische mutatie

De Belgische minister van Volksgezondheid liet gisteren weten dat het donorzaad in twaalf Belgische vruchtbaarheidsklinieken is gebruikt. In totaal werden in België 53 kinderen bij 37 vrouwen verwekt met het zaad. In twee gevallen leidde het gebruik van het zaad tot een miskraam.

Het merendeel van die vrouwen komt uit België zelf. Ook zitten er, naast Nederland, vrouwen tussen uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika.

Topje van de ijsberg

Stichting Donorkind vreest dat er In Nederland waarschijnlijk nog meer kinderen rondlopen die een hogere kans op kanker hebben door een genmutatie van hun donorvader. "Ik ben bang dat dit het topje van de ijsberg is", zegt voorzitter Ties van der Meer. 

De stichting doet een oproep aan ouders die tussen 2008 en 2018 een kind hebben gekregen via de European Sperm Bank om hun kliniek te benaderen. "Wacht niet tot je geïnformeerd wordt, je moet er zelf actief achteraan gaan. De kans is heel groot dat de kliniek je niet kan bereiken. En het is spelen met het leven van je kind", zegt Van der Meer.

Zeker 67 kinderen in Europa verwekt met sperma van donor met gevaarlijke genmutatie
Lees ook

Zeker 67 kinderen in Europa verwekt met sperma van donor met gevaarlijke genmutatie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt een vinger aan de pols bij de Belgische autoriteiten, maar heeft zelf geen rol, zegt een woordvoerder. Het is aan de Belgische klinieken om de vrouwen te informeren.

De genetische afwijking werd ontdekt toen twee families onafhankelijk van elkaar contact zochten met de klinieken waar ze waren geholpen. Hun kinderen waren gediagnosticeerd met kankervarianten die werden gelinkt aan een genetische mutatie. De genafwijking werd daarna inderdaad gevonden in het zaad van de donor.

Beperkte screening

De reden dat de mutatie niet werd ontdekt toen de donor zijn zaad doneerde, heeft te maken met de beperkingen van de screening van donoren. 

Stichting Donorkind legde eerder aan RTL Nieuws uit: "Donoren gaan in gesprek met een geneticus. Die vraagt of er iets in je familie voorkomt, maar dat is het wel zo'n beetje. Je kan niet zomaar iemand testen op heel veel verschillende erfelijke aandoeningen. Meestal is die screening beperkt tot aandoeningen waarvan iemand weet dat ze in de familie voorkomen."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
SpermaSpermadonatieBelgië

Laatste video's van RTL Nieuws

00:34
Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea
RTL Nieuws

Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea

  1. 01:25
    Vitamine K-prik, of toch druppels voor je baby? Dit adviseert de Gezondheidsraad
    RTL Nieuws

    Vitamine K-prik, of toch druppels voor je baby? Dit adviseert de Gezondheidsraad