Vruchtbaarheidskliniek Leiderdorp creëerde jarenlang bewust massadonoren

De vruchtbaarheidskliniek Medisch Centrum Kinderwens (MCK) in Leiderdorp heeft tien jaar lang bewust te veel zaad gebruikt van spermadonoren. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Door het beleid van de kliniek zijn er minstens 36 massadonoren.
Zowel de donoren als de ouders en kinderen wisten van niks. Het gaat om zeker 36 donoren, ruim 900 moeders en 1200 kinderen. De kinderen werden tussen 2006 en 2017 verwekt.
Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de kliniek vanaf 2006 aan donoren vroeg of ze akkoord gingen met doneren aan 25 gezinnen, in plaats van voor maximaal 25 kinderen. De afspraken werden in contracten vastgelegd en zijn in strijd met de regels. In Nederland mag één donor maximaal twaalf gezinnen helpen.
'Misdadige kinderhandel'
MCK is een van de grooste fertiliteitsklinieken in Nederland. Stichting Donorkind noemt de praktijk van MCK in een reactie aan Nieuwsuur 'misdadige kinderhandel'.
Eerder dit jaar maakte Nieuwsuur ook al bekend dat er sinds 2004 in Nederland zeker 85 massadonoren zijn geweest, verdeeld over meerdere klinieken in Nederland. MCK spande daarbij de kroon met de zeker 38 massadonoren.
De directie van MCK, die in 2015 aantrad, heeft de donoren en ouders bewust niet benaderd over de overschreden maximums. MCK-directeur Wouter van Inzen zei daarover tegen Nieuwsuur dat het gebeurde 'door een tekort aan donoren, de grote vraag vanuit wensmoeders en de wens voor meerdere kinderen van dezelfde donor binnen één gezin'.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat in een reactie aan RTL Nieuws weten inmiddels twee meldingen te hebben ontvangen. "We overwegen wat de vervolgstappen zijn en of er nader onderzoek moet plaatsvinden", zegt een woordvoerder.
'Afschuwelijk'
Demissionair staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport (VVD) laat in een reactie weten het nieuws 'afschuwelijk' te vinden. "Ik kan me voorstellen dat dit tot vragen, zorgen en zeker ook boosheid leidt bij betrokkenen die niet wisten van deze afwijking op de richtlijn."
Hij laat weten dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zich beraadt op het toezicht op de klinieken, ook met betrekking tot het verleden. Mogelijk volgt er dus nog een uitgebreider onderzoek.

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Deel je berichtjes of foto's via WhatsApp of Signal met dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Gebruikersnaam Signal: RTLNieuws.04