Morgen trekken demonstranten opnieuw rode lijn voor Gaza, protest krijgt navolging in buitenland

Morgen kleurt een deel van Den Haag opnieuw rood. Net als op 18 mei gaan in het rood geklede demonstranten de straat op tegen het kabinetsbeleid omtrent de situatie in Gaza. Ook op meerdere plekken in het buitenland wordt dit weekend 'een rode lijn getrokken'.
"Gaza kan niet wachten en Nederland heeft de zware plicht, als ondertekenaar van het genocideverdrag, om alles te doen wat het kan om de genocide te stoppen", schrijven de organisatoren van de demonstratie in een verklaring.
Bij de vorige demonstratie hadden zo'n 30.000 personen zich aangemeld. Uiteindelijk kwamen er volgens de organisatie zo'n 100.000 demonstranten op af. In Nederland wordt niet vaak zo massaal gedemonstreerd.
'Weer grote opkomst'
Voor morgen verwacht Oxfam Novib weer een grote opkomst. "Tot nu toe hebben we meer dan 20.000 aanmeldingen, maar we verwachten een groter aantal demonstranten", zegt een woordvoerder van Oxfam Novib, mede-initiatiefnemer van de demonstratie.
Demissionair premier Dick Schoof is ook uitgenodigd voor de demonstratie. Maar de verwachting is niet groot dat hij van zich laat horen zondag, zegt de woordvoerder van Oxfam. "We hebben geen reactie van hem ontvangen. Natuurlijk is dat teleurstellend, maar helaas niet verrassend. Eerder in mei trokken meer dan honderdduizend mensen de rode lijn, en na genegeerd te zijn door onze eigen premier, komen we aanstaande zondag massaal weer terug."
De organisatoren en demonstranten roepen het demissionaire kabinet-Schoof en de Tweede Kamer op om tot concrete maatregelen te komen, 'om de druk op de Israëlische regering maximaal op te voeren'. "Het is nu of nooit."
Internationaal
Dit weekend en de dagen erop wordt ook in andere landen een 'rode lijn' getrokken tijdens protesten tegen de situatie in Gaza. Vandaag is er in de Canadese stad Québec een gelijksoortige demonstratie en morgen in Brussel. Ook in Stockholm (17 juni) en Kopenhagen (18 juni) gaat dat gebeuren en eerder al in Berlijn en Londen.
Bij de vorige demonstratie vroeg Esther van de stichting Plant een Olijfboom extra aandacht voor de honderden journalisten die door Israël zijn omgebracht. Onder hen was ook haar eigen schoonzus Nermin:
Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, stelt dat de humanitaire situatie in Gaza 'elke dag nog erger wordt'. "Het enige stapje dat ons kabinet na 20 maanden genocide heeft gezet – een onderzoek in Brussel – komt veel te laat en is volstrekt onvoldoende."
Servaes zegt dat het tijd is voor 'stevige' sancties om de druk maximaal op te voeren. "Demissionair of niet, Gaza kan niet wachten en Nederland moet nú stappen zetten."
Door de oorlog in Gaza laait de discussie over het begrip genocide op. Maar wat is het precies? In deze video leggen we uit hoe het begrip genocide ontstond en wat het juridisch betekent: