Racistische appjes over nep-grenscontroles 'walgelijk', zegt burgemeester

De teksten die voorbijkomen in WhatsAppgroepen van burgers die neppe grenscontroles in Groningen op poten zetten, zijn 'walgelijk'. Dat zegt de burgemeester van Westerwolde, waar de controles vorige week door zo'n dertig burgers werden gehouden. Uit screenshots blijkt dat er racistische teksten voorbijkomen en over wapens wordt gepraat.
'Stuitend' en 'volstrekt onacceptabel' noemt burgemeester Jaap Velema wat hij de afgelopen dagen voorbij heeft zien komen. De burgers hielden in zijn gemeente auto's aan bij de grens met Duitsland uit protest tegen asielzoekers.
'Geen ruimte voor eigenrichting'
Het BNNVARA-programma BOOS kreeg toegang tot de WhatsAppgroep 'Grenscontroles i.v.m. Asielzoekers', waar bijna 700 mensen in zitten.
"Hele tijd terug wisten ze wel raad met die zwarten toen luisterden ze naar ons die tijd moet terug komen", schrijft een gebruiker die in de groep zit. "Zo'n kut zwarte doodtrappen, dat word helaas zwaarder bestraft in deze wereld", schrijft iemand.
"Ik ben echt tegen wapens, maar als het moet dan moet het", meldt een ander, volgens de screenshots die BOOS deelt.
De burgemeester zegt dat er 'absoluut geen ruimte voor eigenrichting' is. Hij vindt dat dit gedrag de veiligheid en saamhorigheid in zijn gemeenschap ondermijnt. Het straalt bovendien negatief af op zijn dorpen, zegt hij: "Onze inwoners zitten hier niet op te wachten."
Bewust filmen
De WhatsAppgroep werd volgens BOOS opgericht door Jan Huzen. Hij woont in het Drentse Nieuw-Weerdinge en werd volgens RTV Drenthe al eens veroordeeld voor opruiing en smaad.
Tegen NRC zei Huzen zich te richten op het achtervolgen en ondervragen van asielzoekers en dat ook te filmen om het mensen te laten zien. "Helaas troffen we geen asielzoekers aan. Ook geen donkere mensen, of iets wat erop lijkt", zei hij tegen de krant.
De politie zegt inmiddels ook op de hoogte te zijn van de appgroep. "We signaleren voortdurend wat er speelt, zowel op straat waar op plekken gecontroleerd wordt, als online", zegt een woordvoerder.
Nog niemand aangehouden
"Waar sprake is van strafbare feiten, zoals opruiing of discriminatie, treden we waar mogelijk in samenwerking met het Openbaar Ministerie op." Er is nog niemand aangehouden.
David van Weel, demissionair minister van zowel justitie als asiel, zei eerder 'de frustratie' over de asielinstroom te begrijpen, maar riep op de acties te stoppen. Hij en premier Dick Schoof vroegen mensen zich aan de wet te houden. Geert Wilders prees de actie juist.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.