VS trekt zich terug

'Trump zet ook Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelen stop'

·Aangepast:
© EPA'Trump zet ook Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelen stop'
RTL

Ook de Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelen in het Midden-Oosten zullen stoppen. Dat zou president Trump hebben besloten. Gisteren liet hij al weten dat de tweeduizend Amerikaanse militairen uit Syrië worden teruggetrokken.

De Verenigde Staten voeren een groep landen aan die al een paar jaar luchtaanvallen uitvoeren op posities van de terreurbeweging IS in Syrië en Irak. Ook Nederland doet eraan mee. Maar het kabinet had al besloten in januari te stoppen met de missie van de vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen.

Terugkeer terroristen voorkomen

Vandaag liet Frankrijk weten met de VS en andere landen te praten over wat er moet gebeuren nu Amerika zich terugtrekt uit het strijdgebied. Ze kijken ook naar het lot van Koerdische strijders in het noordoosten van Syrië: die konden tot nu toe rekenen op de bescherming van Amerikaanse troepen.

Amerikaanse troepen weg uit Syrië: 'Voor de Koerden ziet het er heel somber uit'
Lees ook

Amerikaanse troepen weg uit Syrië: 'Voor de Koerden ziet het er heel somber uit'

De Fransen willen dat de Amerikaanse terugtrekking er niet toe leidt dat de veiligheid in gevaar komt van de bevolking en van mensen die meevechten tegen IS, zoals de Koerden. Ook moet worden voorkomen dat het grotendeels zwaarverwoeste gebied een voedingsbodem wordt voor terroristen.

Netwerk van de dood

De landen die het strijdgebied bombardeerden onder aanvoering van de VS, hebben in een paar jaar tijd minstens 100.000 bommen en raketten op IS-posities afgevuurd. De afspraken werden gemaakt onder de vorige Amerikaanse president Obama, die landen opriep om te gaan samenwerken in de strijd tegen IS, het 'netwerk van de dood'.

Twee maanden na Obama's oproep waren in november 2014 al zestig landen uit Europa, Azië en Afrika die meededen. Meer dan twintig landen hebben militairen in de regio gestationeerd.

Lees meer over
Donald TrumpBurgeroorlog SyriëAmerikaanse aanval op SyriëVerenigde StatenIrakSyrië