Nasleep Christchurch

Nieuw-Zeeland staat stil bij bloedbad: Imam bedankt premier voor leiderschap

·Aangepast:
© Getty Images/Carl Court Nieuw-Zeeland staat stil bij bloedbad: Imam bedankt premier voor leiderschap
RTL

Op de Nieuw-Zeelandse televisie en radio werd vandaag de islamitische oproep tot het gebed uitgezonden. De zogeheten azan werd gevolgd door twee minuten stilte om de slachtoffers te herdenken van de terreuraanval een week geleden.

Vrijwel heel het land stond rond 13.32 uur stil bij het bloedbad in Christchurch dat tot op heden vijftig mensen het leven heeft gekost. Er was voor twee minuten stilte gekozen vanwege de omvang van deze tragedie.

Minister-president Jacinda Ardern voegde zich bij vele duizenden mensen die zich hadden verzameld voor het vrijdagsgebed in een park tegenover de Al Noor-moskee. Daar begon vorige week de vermeende dader - een 28-jarige rechtsextremist uit Australië - rond dezelfde tijd om zich heen te schieten.

Nieuw-Zeeland verbiedt automatische wapens
Lees ook

Nieuw-Zeeland verbiedt automatische wapens

Leiderschap

In zijn toespraak, bedankte de imam van de Al Noor-moskee, Gamal Fouda, de Nieuw-Zeelandse premier voor haar leiderschap.

"Dank u voor uw leiderschap. Het is een les geweest voor de leiders van de wereld. Dank aan de Nieuw-Zeelandse overheid en al de fantastische mensen die ons hebben getoond dat we er toe doen en niet vergeten zijn."

Een man staat voor een moskee in Hastings, Nieuw-Zeeland© Getty Images/Kerry Marshall
Een man staat voor een moskee in Hastings, Nieuw-Zeeland

Solidariteit

Uit solidariteit met de moslimgemeenschap droegen veel vrouwen een hoofddoek. Rond het park en de moskee schreven mensen boodschappen van liefde en steun, en legden ze bloemen.

De boodschap van solidariteit en steun was zichtbaar over geheel Nieuw-Zeeland. Zo bestond de voorpagina van dagblad The Press uit de boodschap 'Salam, peace' omlijnd door een groen kader. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Aanslag ChristchurchTerrorismeAanslagenRacismeLink in bioNieuw-Zeeland