Abortus tot 6 weken

Actrice Alyssa Milano roept op tot seksstaking vanwege nieuwe abortuswet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPActrice Alyssa Milano roept op tot seksstaking vanwege nieuwe abortuswet
RTL

Met een tweet protesteert Hollywoodactrice Alyssa Milano tegen de strenge abortusregels in de Verenigde Staten. Ze roept andere vrouwen op geen seks te hebben 'totdat we onze lichaamsautonomie terughebben'.

Alyssa Milano maakt zich kwaad over de nieuwe wet die deze week in de staat Georgia is aangenomen. De staat wil abortus na de zesde week van de zwangerschap verbieden.

Zodra een arts de hartslag bij de foetus kan horen, moet abortus volgens de wet verboden worden. Daarom wordt het de heartbeat-wet genoemd. Tot deze week mochten vrouwen nog tot twintig weken zwangerschap abortus laten plegen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wet aangenomen

Alleen gouverneur Brian Kemp moest de wet nog ondertekenen. Voordat hij dat deed, twitterde hij: "Georgia hecht waarde aan het leven, we komen op voor de onschuldigen en spreken voor degenen die niet voor zichzelf kunnen spreken."

Tegenstanders van de wet wijzen erop dat vrouwen bij zes weken zwangerschap vaak niet eens weten dat ze zwanger zijn. Daar had Kemp geen boodschap aan, hij tekende deze week en nam de wet aan.

Geen opnames meer

Meerdere acteurs en actrices wilden met een open brief nog tegengaan dat Kemp zou tekenen. Zo’n vijftig bekende Hollywoodnamen schreven dat ze geen filmopnames meer zouden doen in Georgia als de wet werd aagenomen. Hierdoor zou de staat enorm veel geld mislopen. 

De brief had geen succes. Daarom begon Alyssa Milano haar seksboycot. De actrice gaat vaker de barricade op. In 2017 was ze een van de eersten in Hollywood die zich aansloot bij de #MeToo-beweging. Die hashtag doorbrak wereldwijd de zwijgcultuur rondom ongewenste intimiteiten.

RTL Nieuws ging undercover bij een abortuskliniek in Utrecht. Anti-abortusactivisten staan daar om vrouwen aan te spreken.
Lees meer over
AbortusWetgevingFilmZwangerschapGezinBabyVerenigde Staten