Sinds Bolsonaro

Brazilië brandt: vuurzee in Amazonegebied door massale ontbossing

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPBrazilië brandt: vuurzee in Amazonegebied door massale ontbossing
RTL

Dit jaar zijn er al ruim 43.000 bosbranden in het Amazonegebied geweest, en het lijkt erop dat er nog veel meer zullen volgen. De bezorgdheid over het aantal - vooral aangestoken - branden neemt sterk toe. Niet alleen in Brazilië zelf, maar ook in de rest van de wereld.

Pikdonkere middag

Bizarre beelden van gisteren uit de grootste stad van Brazilië, São Paulo: midden op de dag werd het er opeens pikdonker door rook van enorme bosbranden in het regenwoud.

De 'blackout' duurde zeker een uur. Een sterke wind had de rook van branden die enkele duizenden kilometers verder woedden, naar de stad gevoerd. En niet alleen São Paulo heeft met deze overlast te maken, dat geldt ook voor veel andere gebieden in het Zuid-Amerikaanse land.

Nog nooit stond er zoveel Braziliaans regenwoud in brand.

President Bolsonaro

De branden zijn volgens critici uit binnen- en buitenland een uitvloeisel van het milieubeleid - of het gebrek daaraan - van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro, een klimaatscepticus die in januari aantrad.

De extreemrechtse Bolsonaro beloofde zijn kiezers om het Amazonegebied te ontwikkelen voor mijn- en landbouw, ondanks grote internationale bezorgdheid over de gevolgen van de ontbossing voor de natuur en het milieu in het gebied.

Vrijbrief

Sindsdien is het snel gegaan met de ontbossing. In vergelijking met vorig jaar is het aantal branden met 83 procent gestegen. Het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zegt dat vorige maand 2254 vierkante kilometer werd ontbost, een stijging van 278 procent vergeleken met een jaar eerder

Een deel van de branden is te wijten aan de droogte in het gebied, maar de meeste branden zijn aangestoken door boeren, mijnbouwers en houthandelaren, die een soort vrijbrief hebben gekregen van Bolsonaro.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De internationale druk op Bolsonaro wordt steeds groter om een eind te maken aan de ontbossing, die opwarming van de aarde tot gevolg heeft. Diverse landen hebben gedreigd hun financiële steun aan het land te beëindigen.

Financiële steun ingetrokken

Zo hebben Noorwegen en Duitsland onlangs aangegeven geen geld meer te stoppen in een fonds dat de bossen in het Amazonegebied beschermt. Hoewel Noorwegen altijd de grootste sponsor was, heeft het de hoop in het fonds opgegeven. 

Niet dat het Bolsonaro iets kan schelen, lijkt het. In een reactie op de Noorse en Duitse maatregel liet hij weten dat de landen zich met hun eigen klimaatproblemen moeten bemoeien.

"Is Noorwegen niet dat land bij de Noordpool dat walvissen doodt en aardolie uit de grond boort? Gebruik het geld maar om Angela Merkel te helpen in Duitsland bomen te planten."

'Ngo's zijn de schuldige'

Bolsonaro beschuldigt in een reactie niet-gouvernementele organisaties (ngo's) ervan de bosbranden in het Amazonegebied te hebben gesticht. Dat zouden ze volgens de president hebben gedaan nadat de Braziliaanse regering de financiële steun aan de ngo's had ingetrokken.

De president noemde de organisaties niet bij naam en leverde ook geen bewijs voor zijn beschuldiging. Volgens Bolsonaro werkt Brazilië er hard aan om alle branden onder controle te krijgen.

Enorme bosbranden in het Amazonegebied

Duizenden hectares regenwoud gaan in vlammen op.
Lees meer over
Jair BolsonaroBosbrandMilieuvervuilingNatuurrampNatuurbrandOpwarming aardeLandbouwBrazilië