Sombere toekomst

Toestand Great Barrier Reef van 'erbarmelijk' naar 'zeer erbarmelijk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAToestand Great Barrier Reef van 'erbarmelijk' naar 'zeer erbarmelijk'
RTL

De organisatie die het Great Barrier Reef bij Australië beheert, zegt dat het wereldberoemde koraal een sombere toekomst heeft. Een vijfjaarlijks rapport over het bijzondere natuurgebied is volgens de voorzitter van het reservaat 'ontnuchterend'.

Dat zegt hij tegen de Australische zender ABC. In het rapport wordt de toekomst van het ecosysteem niet langer gekwalificeerd als erbarmelijk, maar als zeer erbarmelijk.

Tien jaar

Volgens het rapport is de klimaatverandering aan het escaleren en is dat de belangrijkste bedreiging voor het rif. Binnen tien jaar moet actie worden ondernomen om het Great Barrier Reef te behouden. "Snelle en effectieve, wereldwijde en nationale actie tegen klimaatverandering, gepaard met plaatselijke maatregelen om het herstel te bevorderen, zijn noodzakelijk."

Verder wordt het koraal bedreigd door kustontwikkeling en menselijke activiteiten, zoals illegale visserij.

De sombere voorspellingen zijn gebaseerd op het sterke verbleken van het koraal, cyclonen en zeer hoge temperaturen van het water.

Een gigantische massa puimsteen drijft richting het Great Barrier Reef.

Het Great Barrier Reef is wereldberoemd. Het heeft een oppervlakte van 348.000 vierkante kilometer en staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lees meer over
KoranAustralië