Buitenland

EU reserveert rampengeld voor brexit

Door RTLZ··Aangepast:
© ANP / AFPEU reserveert rampengeld voor brexit
RTL

De brexit is geen natuurramp. Toch wil de Europese Commissie dat bedrijven en overheden die gedupeerd worden door de brexit geld kunnen krijgen uit twee bestaande Europese noodfondsen. Het gaat om 780 miljoen euro, aldus een woordvoerder van de EU.

Het geld komt uit twee potjes: het Globalisation Fund en het Europese Solidariteitsfonds (EUSF).

Het EUSF is normaal gesproken bedoeld voor steun aan landen die worden getroffen door natuurrampen, zoals aardbevingen en stormen. De brexit kan echter ook een enorme ramp worden, meent de Europese Commissie.

Zo zullen landen veel geld kwijt zijn aan extra grenscontroles en bedrijven moeten bijvoorbeeld geld vrijmaken voor extra douaneprocedures. De Nederlandse Rekenkamer becijferde vorig jaar al dat een harde brexit Nederland tot en met 2023 2,3 miljard euro kost.

Om te zorgen dat er ook geld blijft voor hulp bij echte natuurrampen, mag slechts de helft van het budget uit het EUSF de komende twee jaar aan de brexit besteed worden. Het gaat dan om bijna 600 miljoen euro.

Omscholing

De rest van het geld komt uit het Globalisation Fund. Deze 180 miljoen euro gaat naar EU-werknemers die hun baan verliezen door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Met het geld kunnen ze omgeschoold worden of op een andere manier aan een nieuwe baan geholpen worden.

De verschillende lidstaten moeten nog akkoord gaan met het voorstel, ook het Europees Parlement moet er nog over stemmen.

De EU wacht nog op Britse plannen om een deal te bereiken, aldus een woordvoerder. Beide partijen hebben minder dan acht weken om tot een deal te komen.

Een activist, verkleed als parlementslid Jacob Rees-Mogg, protesteert in Londen.© AFP
Een activist, verkleed als parlementslid Jacob Rees-Mogg, protesteert in Londen.

No deal

Hoewel een woordvoerder het ontkende bij een persconferentie, lijkt de Europese Commissie met het voorstel voor gebruik van de noodfondsen verder voor te sorteren op een harde brexit.

Premier Boris Johnson wil koste wat kost op 31 oktober de EU verlaten, ook zonder deal, hoewel een meerderheid van het Engelse parlement hierop tegen is.

Woensdag stemt het parlement over een wet om een no-deal brexit tegen te houden. Als die wet er doorheen komt, zal Johnson waarschijnlijk nieuwe verkiezingen uitroepen.

Checklist

De Europese Commissie publiceerde woensdag ook een uitgebreide checklist waarin staat wat bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk moeten regelen.

Een 'last call', noemt de EU het. Er staan geen nieuwe zaken in de checklist waar de Nederlandse Douane het bedrijfsleven nog niet op geattendeerd heeft. Als er een harde brexit komt moeten bedrijven aan dezelfde douaneprocedures voldoen die gelden voor handel met niet-EU-landen.

 

Lees meer over
Boris JohnsonEuropese CommissieEuropese UnieBrexit