Aanblijven na 2024?

Russische regering treedt onverwachts af, maar Poetin behoudt alle macht

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© TASSRussische regering treedt onverwachts af, maar Poetin behoudt alle macht
RTL

De Russische regering treedt af, dat heeft premier Dmitri Medvedev in een toespraak op televisie gezegd. Met deze stap maakt de regering de weg vrij voor plannen van president Poetin om de Russische grondwet drastisch te wijzigen.

"We wisten dat Poetin ook na 2024 de touwtjes in handen wil blijven houden. Maar hoe, dat wisten we nog niet. Hij laat nu voor het eerst zien wat hij van plan is", vertelt Rusland-correspondent Eva Hartog. 

Poetin zei eerder vandaag dat hij de grondwet wil veranderen en daarin de president (Poetins huidige positie) minder macht wil geven en de premier (mogelijk Poetins positie in de toekomst) en het parlement juist meer macht. Op die manier zou hij na zijn presidentschap in 2024 als premier ook een belangrijke rol kunnen spelen in Rusland.

Drastische veranderingen

De Russische president deed de uitspraak tijdens zijn jaarlijkse toespraak aan het parlement. "Bijna alle fractieleiders in de Doema willen meer verantwoordelijkheid krijgen bij de vorming van de regering", zei Poetin, waarop de parlementsleden instemmend begonnen te klappen. "Maar ik denk dat jullie nog meer kunnen gaan klappen", zei Poetin met een glimlach. 

President Poetin stelde vervolgens voor om de Russische regering op een andere manier te gaan benoemen. Nu worden de premier en de ministers benoemd door de president. Poetin wil dat de premier in de toekomst juist wordt benoemd door het parlement. Bovendien mag de premier vervolgens ook nog eens alle ministers kiezen, iets wat nu nog door president Poetin zelf wordt gedaan.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het Russische parlement, dat overigens zeer loyaal is aan Poetin, kan zelfstandig over zo'n grondwetswijziging beslissen.

Poetin zegt vandaag echter dat zo'n grondwetswijziging aan de Russische kiezer moeten worden voorgelegd. Als er hierover een referendum komt, zou dat voor Rusland het eerste referendum zijn sinds 1993.

Strategie

Op het eerste gezicht lijkt het gek dat Poetin zijn eigen macht als president afzwakt. Maar volgens Eva Hartog creeërt hij daarmee ruimte om zelf macht te behouden buiten het presidentschap. "Bijvoorbeeld als premier, of als hoofd van de nationale veiligheidsraad." 

Want na 2024 president blijven, dat zit er voor Poetin niet in. De Russische grondwet verbiedt hem namelijk om langer dan twee termijnen achter elkaar president te blijven. In 2018 begon Poetins tweede achtereenvolgende termijn van zes jaar. Dus in 2024 kan hij zich niet nog eens verkiesbaar stellen als president.
 

"Poetins toekomstplannen zijn een mysterie", aldus correspondent Eva Hartog.© TASS
"Poetins toekomstplannen zijn een mysterie", aldus correspondent Eva Hartog.

Vervangende premier

Dat het parlement nu is afgetreden is ook onderdeel van Poetins strategie. Hij heeft al een nieuwe premier voorgedragen die Medvedev vervangt. Mikhail Mishustin, hoofd van de Russische belastingdienst. Volgens Eva Hartog is dat niet iemand die Poetin een strobreed in de weg zal leggen. 

"Door zelf te kiezen wie nu de nieuwe premier wordt, kan Poetin ook na zijn presidentschap nog veel invloed uit blijven oefenen." Het gaat volgens Hartog maar om één ding: dat Poetin ook na 2024 de machtigste man van Rusland blijft.  
 

31 december 1999 is de dag waarop Vladimir Poetin formeel aan de macht komt. Aan het einde van 2019 blikten vijf RTL Nieuws-correspondenten terug.
Lees meer over
Vladimir PoetinRusland