Virus in 110 landen

Van Spaanse tot Mexicaanse griep: deze pandemieën gingen coronavirus voor

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Hulton DeutschVan Spaanse tot Mexicaanse griep: deze pandemieën gingen coronavirus voor
RTL

Het coronavirus grijpt steeds verder om zich heen. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt inmiddels over een pandemie. Veel mensen kennen die term misschien nog wel van elf jaar geleden, toen de Mexicaanse griep toesloeg in grote delen van de wereld. Maar de wereld heeft nog een stuk meer pandemieën meegemaakt. Dit zijn de grootste vier.

Allereerst, wat is een pandemie eigenlijk? De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt daarvan als een ziekte zich door de hele wereld verspreidt en veel mensen door de ziekte worden geraakt. Ruim 110 landen hebben op dit moment met het coronavirus te maken, dus spreekt het WHO van een pandemie.

Mexicaanse griep 

Voor de laatste pandemie moeten we terug naar 2009. In Mexico brak een varkensgriep uit, die zich uiteindelijk weet te verspreiden naar de rest van de wereld. Later werd de griep in de media omgedoopt tot de 'Mexicaanse griep'.

Mensen lieten zich massaal testen op de Mexicaanse griep.© ANP
Mensen lieten zich massaal testen op de Mexicaanse griep.

In juni 2009 verklaarde de WHO de Mexciaanse griep officieel tot pandemie. Vanuit Mexico verspreidde het virus zich snel naar omliggende landen. Ook Europa ontkwam er niet aan. In Nederland raakten uiteindelijk bijna 1500 mensen besmet. 54 van hen overleefden het niet.

Azië 

In Azië trad in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw de Hongkonggriep en de Aziatische griep op. Het virus begon, de naam zegt het al, als eerste in Hongkong. Helemaal zeker is het niet, maar volgens schattingen kwamen een miljoen mensen om.

Zo'n tien jaar daarvoor ging de Aziatische griep door de wereld. De ziekte bleek zelfs een beetje dodelijker dan de Hongkonggriep. 1,1 miljoen mensen overleefden het niet. De Aziatische griep begon in Singapore, maar bereikte snel daarna de hele wereld. 

Opvallend genoeg werden, in tegenstelling tot het coronavirus, mensen jonger dan 39 het hardst getroffen. Dat heeft alles de maken met de Spaanse griep, die na de Eerste Wereldoorlog veel slachtoffers maakte. Mensen die werden geboren rond die oorlog, hadden weerstand opgebouwd tegen de Spaanse griep, maar niet tegen de nieuwe Aziatische variant.

Spaanse griep

De Spaanse griep ging dus aan de Hongkonggriep en de Aziatische griep vooraf. De naam is wat verwarrend. De griep ontstond namelijk niet in Spanje, maar in de Verenigde Staten. Toch is de griep naar Spanje vernoemd, omdat de Spaanse kranten als eerste over de verspreiding van de ziekte berichtten. De griep verspreidde zich aan het eind van de Eerste Wereldoorlog en Spanje was als neutraal land niet zo druk met berichtgeving over de oorlog.

Mensen beschermen zich met mondkapjes tegen de Spaanse griep.© Tropical Press Agency
Mensen beschermen zich met mondkapjes tegen de Spaanse griep.

Via Amerikaanse oorlogstroepen werd het griepvirus verspreid door de rest van de wereld. Uiteindelijk werd het de dodelijkste grieppandemie ooit. Tussen de 50 en 100 miljoen mensen overleefden het niet. In Nederland eiste de pandemie naar schatting 30 duizend levens. 
 

Lees meer over
CoronavirusHongkongChinaNederlandMexicoSpanje