Franse president Macron: 'Het is oorlog en dit land gaat op slot'
Net als de Nederlandse minister-president Rutte, heeft de Franse president Macron gisteravond een historische toespraak gegeven. Zijn boodschap: het land gaat op slot. Wie de deur uit wil, heeft een speciaal formulier nodig. En wie zich daar niet aan houdt? Die kan rekenen op een boete van 135 euro.
Fransen mogen vanaf vanmiddag de straat niet meer op, om zo verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land gaat op slot, terwijl Rutte in Nederland eerder aankondigde dat een lockdown hier vooralsnog geen zin heeft.
'De vijand is hier'
Omdat Covid-19 in Frankrijk al verder is verspreid, neemt Macron een drastischer besluit. "Wij zijn in een gezondheidsoorlog en de vijand is hier", vertelde hij gisteravond in een historische tv-toespraak. "De epidemie is een nieuwe werkelijkheid geworden die een enorme bedreiging vormt."
In totaal zijn 6.600 Fransen besmet, 148 mensen overleden en meer dan 400 patiënten op de intensive care beland. Macron zei dat mensen thuis moeten blijven en alleen voor essentiële activiteiten naar buiten moeten.
Dit betekent dat mensen alleen de straat op mogen om naar hun werk of naar een arts te gaan. Ook boodschappen doen blijft mogelijk. Maar iedereen die de beperkingen negeert, gaat gestraft worden. De maatregel geldt voor vijftien dagen en wordt dan mogelijk verlengd.
100.000 politieagenten
Om te zorgen dat de 67 miljoen inwoners van Frankrijk zich aan de maatregelen gaan houden, worden 100.000 politieagenten ingezet. Wie de straat op wil, heeft een speciaal formulier nodig. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten mensen een boete van 135 euro te kunnen geven als ze geen geldige reden hebben om de straat op te gaan.
'Mensen bleven samenscholen'
De Franse president Macron neemt de maatregelen in navolging van Italië en Spanje. Volgens hem was het sluiten van scholen, niet-essentiële winkels, horecagelegenheden en skigebieden niet genoeg om de verspreiding van het virus te stoppen.
"Ondanks waarschuwingen van gezondheidsexperts, zagen we mensen samenscholen in parken en op markten. Ook waren er bars en restaurants die zich niet aan de maatregelen hielden." De nieuwe, strengere regels en politie-inzet moeten dat voorkomen.
Ook gaat het Franse leger ondersteunen bij het vervoeren van coronapatiënten naar ziekenhuizen. Ondernemers stelde Macron tijdens zijn toespraak gerust: "Geen enkel Frans bedrijf, ongeacht de grootte, zal door deze crisis omvallen."
Hoe Frankrijk de bedrijven precies door deze zware tijden gaat loodsen, is nog niet duidelijk.
Macron: 'Grenzen dicht'
Volgens Macron gaan vanmiddag ook de Franse grenzen dicht en worden de buitengrenzen van de Europese Unie gesloten voor reizigers. Hoewel de Franse president die maatregel in zijn toespraak aankondigde, is er nog geen officiële bevestiging van het nieuws.
Gisteren stelde de Europese Commissie wel voor om het Schengengebied een maand af te sluiten voor reizigers van buiten de EU, maar het is nog niet duidelijk of alle lidstaten daarmee hebben ingestemd.
De Commissie stelde overigens voor dat EU-burgers en hun familie, medisch personeel, mensen met een verblijfsvergunning, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers Europa alsnog in kunnen reizen. "De aanvoer van voedsel en medicijnen, en van alles wat onze bedrijven nodig hebben, moet veilig worden gesteld."
Nederland gaat niet volledig op slot
De Nederlandse viroloog Menno de Jong legde gisteren aan RTL Nieuws uit waarom Nederland niet volledig op slot gaat. Zo'n lockdown is eigenlijk maar in twee situaties zinvol:
1: Als er toch een te grote druk is op de ziekenhuizen ondanks de huidige maatregelen, en dan met name de IC-afdelingen. "Dan moet je het aantal besmette mensen nog verder indammen, en dan kan iedereen het best helemaal thuisblijven." Het kan dus zijn dat dat misschien in Nederland alsnog gaat gebeuren, zegt De Jong, als de druk op de zorg te groot wordt. "Maar dat is nu niet het geval."
2: Als er een vaccin in zicht is, op korte termijn, kan een lockdown ook zinvol zijn. "Dan hoef je het dagelijkse leven dus maar eventjes lam te leggen, totdat mensen kunnen worden gevaccineerd."
Maar: een vaccin is nog niet in zicht. "Dat gaat minimaal nog een jaar duren, voordat het gevonden, getest en op de markt is. En dan moet het nog tot iedereen komen. Je kunt een land niet zomaar een jaar lang stilleggen, dat is heel moeilijk haalbaar."