Potten en pannen

Woede en steun na opmerkelijke corona-speech Braziliaanse president

Door Sandra Korstjens··Aangepast:
© Getty ImagesWoede en steun na opmerkelijke corona-speech Braziliaanse president
RTL

Veel Brazilianen zijn verbijsterd na een tv-optreden van president Bolsonaro. Daarin vertelde hij vannacht dat, ondanks de corona-dreiging, mensen 'gewoon hun dagelijkse leven moeten oppakken'.

Tegelijkertijd kondigden de twee grootste steden van Brazilië juist een quarantaine van 15 dagen af. Maar daar voelt Bolsonaro niks voor. De economie moet volop blijven draaien. Zeker omdat volgens hem het virus geen grote bedreiging voor de relatief jonge Braziliaanse bevolking vormt.

"Alleen mensen ouder dan 60 zijn een risicogroep. Dus waarom worden de scholen gesloten?", vraagt hij zich tijdens zijn toespraak hardop af.

'Simpel griepje'

Bolsonaro noemde het virus eerder al een 'simpel griepje' en een 'fantasieverhaal'. Maar vannacht ging hij in een vijf minuten durende toespraak nog een stuk verder.

RIVM: afgelopen 24 uur 80 doden, 852 nieuwe vastgestelde besmettingen
Lees ook

RIVM: afgelopen 24 uur 80 doden, 852 nieuwe vastgestelde besmettingen

Zo zijn de strenge maatregelen die Braziliaanse steden en deelstaten zelf afkondigden volgens hem totaal onnodig. Mensen moeten daarom 'het normale dagelijkse leven weer oppakken'. Ook sprak hij zich fel uit tegen de media. Die zouden onnodig angst zaaien onder de bevolking.

Ongerust

Tot nu toe zijn ruim 2200 Brazilianen besmet met het virus en overleden in een ruime week tijd 46 mensen. Zuid-Amerika-correspondent Sandra Korstjens woont in São Paulo en ziet hoe de zorgen van mensen om haar heen toenemen. "In een eerdere column beschreef ik al eens dat Brazilianen zich nogal snel zorgen maken over hun gezondheid. Je kunt je voorstellen dat ze zo'n besmettelijk virus daardoor niet als een 'griepje' zien."
 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Tegelijkertijd zijn er ook grote zorgen over de economie. Die was in Brazilië juist weer aan het opkrabbelen. De fanatieke aanhang van Bolsonaro steunt hem dan ook als hij zegt dat mensen niet thuis moeten gaan zitten. Anders gaan misschien wel banen verloren."

Onvrede

Met het aantal besmettingen en doden lijkt Brazilië nog maar aan het begin van de curve te staan. "Mensen met symptomen worden hier net als in Nederland amper getest", vertelt Korstjens. "De verwachting is dan ook dat het werkelijke aantal besmettingen vele malen hoger ligt."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Echte oplossingen kregen veel Brazilianen voor hun gevoel vannacht niet te horen. Net als de dagen ervoor grepen ze daarom alles uit de keukenkast om van zich te laten horen.

Al dagenlang uiten ze met potten en pannen hun woede. "Dat is hier een erg populaire manier van protesteren", aldus Korstjens. "Maar uit angst voor het virus durven mensen niet de straat op. Dit is voor veel Brazilianen daardoor toch een manier om zich te laten horen."

De kans dat Bolsonaro gevoelig is voor die geluiden, lijkt klein. Zo riep hij in zijn toespraak de steden en deelstaten juist op om de genomen maatregelen terug te draaien. "Maar voor zover ik heb begrepen is zijn macht in dit opzicht gelimiteerd. Het hooggerechtshof besloot eerder deze week bijvoorbeeld nog dat de gouverneurs van de deelstaten hun eigen corona-maatregelen mogen nemen."

Atletische achtergrond

Ook Bolsonaro's eigen gezondheid staat ter discussie. Meerdere mensen uit zijn directe omgeving bleken besmet te zijn met het virus. Onder wie zelfs een van zijn eigen chauffeurs. Die zou op de dag van Bolsonaro's speech met ademklachten opgenomen zijn in het ziekenhuis.

Bolsonaro tijdens zijn bezoek aan Donald Trump begin maart. Meerdere mensen uit de meegereisde delegatie van de Braziliaanse president bleken achteraf besmet met het coronavirus.© Getty Images
Bolsonaro tijdens zijn bezoek aan Donald Trump begin maart. Meerdere mensen uit de meegereisde delegatie van de Braziliaanse president bleken achteraf besmet met het coronavirus.

Bolsonaro is meermaals getest op corona. Daaruit zou blijken dat hij zelf niet besmet is. Maar de officiële testresultaten werden niet gepubliceerd.

"Vanwege mijn atletische achtergrond heb ik niks te vrezen", zei de president tijdens zijn toespraak. "Als ik al besmet zou zijn merk ik hoogstens een kleine verkoudheid." Opvallend, want Bolsonaro`valt met zijn 65 jaar volgens de regering wel degelijk in de risicogroep.  

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Aanpak gesteund

Duidelijk is wel dat het coronavirus niet zomaar Brazilië overslaat. Tientallen mensen zijn er al door gestorven. Nieuwe, rigoureuze maatregelen lijken onwaarschijnlijk. "Er zijn niet alleen maar luide protesten en boosheid", merkt Korstjens. "Uit een opiniepeiling die gisteren werd gepubliceerd bleek dat ruim de helft van de mensen die tijdens de laatste verkiezingen op hem stemde, zijn aanpak op dit moment steunt."

Bolsonaro blijft daarom vastberaden achter zijn eigen plannen staan:​​ "Ja, het virus is hier. Maar we zullen deze bestrijden, het zal allemaal snel voorbij zijn."

Lees meer over
Jair BolsonaroBrazilië