Vaak ook in winkels

Mondkapjes verplicht in openbaar vervoer in heel Duitsland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Marijan Murat/dpa Photo via NewscomMondkapjes verplicht in openbaar vervoer in heel Duitsland
RTL

In heel Duitsland moeten mensen in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. Bremen was vandaag de laatste Duitse deelstaat die de plicht invoerde.

In de laatste deelstaten wordt het de komende week verplicht om bedekking voor mond en neus te dragen in het openbaar vervoer. In de meeste deelstaten geldt de plicht ook voor winkels.

Advies

Experts in Duitsland raden het dragen van mondmaskers aan, klonk het vorige week. Ze hebben het in hun advies over stoffen mondmaskers, zei correspondent in Duitsland Jeroen Akkermans toen al. "Het gaat om doekjes die je voor je mond en neus kunt binden. Een sjaal mag bijvoorbeeld ook."

Waarom wordt Duitsers en Belgen wel geadviseerd een mondkapje te dragen?
Lees ook

Waarom wordt Duitsers en Belgen wel geadviseerd een mondkapje te dragen?

Merkel heeft gezegd dat als je een mondkapje hebt, het warm aanbevolen wordt om er eentje te dragen. Maar het hoeft niet. Wel is het advies afgegeven om dat bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en in winkels te doen.

Mondkapjesplicht

Begin deze week kondigden de eerste deelstaten aan om bedekkende kapjes verplicht te stellen. Dinsdag en woensdag sloten de andere deelstaten zich daarbij aan.

In de aan Nederlandgrenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen geldt dus ook een mondkapjesplicht. Nederlanders die in het grensgebied wonen en over de grens hun boodschappen halen, zijn dus verplicht om een mondkapje te dragen. 

Geen mondkapjesplicht in Nederland 

In Nederland hoef je geen maskers te dragen. Een goed besluit, vindt ook Ellanie de Bruijne, deskundige infectie preventie aan het VUmc, eerder tegen ons. "De meest effectieve maatregel is en blijft die 1,5 meter afstand, een goede hoest- en niesdiscipline en handen wassen. Dat heeft het meeste effect en blijft het belangrijkste."

De Bruijne geeft ook aan dat de mondkapjes schijnzekerheid in de hand werken. "Het kan zijn dat mensen dan geen 1,5 meter afstand in acht nemen omdat ze denken dat ze beschermd zijn. Als iemand dan hoest of niest, kun je alsnog besmet raken."

Toms moeder werkt bij de spoedeisende hulp en hij wilde haar helpen.