5.8 op schaal van Richter

Zware aardbeving in Nieuw-Zeeland, merkt ook premier tijdens tv-interview

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EyevineZware aardbeving in Nieuw-Zeeland, merkt ook premier tijdens tv-interview
RTL

Nieuw-Zeeland is vanochtend (lokale tijd) opgeschrikt door een zware aardbeving. De beving, met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter, werd vooral gevoeld in hoofdstad Wellington. Dat merkte ook premier Jacinda Ardern, die op dat moment midden in een tv-interview zat. "Het schudt hier behoorlijk."

"We hebben hier te maken met een aardbeving", zegt premier Jacinda Ardern midden in een interview voor het televisieprogramma AM Show. "Het schudt hier behoorlijk", vervolgt ze. Op de vraag of het interview kan worden voortgezet, antwoord ze: "Ja, ik sta niet onder hanglampen en dit lijkt een stevig gebouw."

Bekijk de beelden hier:

Het epicentrum van de aardbeving lag op 30 kilometer ten noordwesten van de plaats Levin, op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Die stad ligt niet ver van de hoofdstad Wellington, waar de aardbeving door tienduizenden Nieuw-Zeelanders werd gevoeld. De beving vond plaats op 37 kilometer diepte en werd gevolg door 19 naschokken. 

De Nieuw-Zeelandse minister van Financiën, Grant Robertson, voelde de 'zware' aardbeving ook. "Dat is nou net niet wat we nodig hebben", schrijft hij op Twitter:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Treinverkeer stilgelegd

Volgens de autoriteiten is er geen risico op een tsunami, maar uit voorzorg is het treinverkeer stilgelegd en worden de sporen gecontroleerd. Er zijn nog geen meldingen van schade of gewonden, wel zijn op sociale media beelden te zien van winkels waar producten uit de schappen vielen.

Nieuw-Zeeland versoepelt coronamaatregelen naar 'nieuw normaal'
Lees ook

Nieuw-Zeeland versoepelt coronamaatregelen naar 'nieuw normaal'

Lees meer over
Jacinda ArdernAardbevingenNieuw-Zeeland