Avondklok genegeerd

Opnieuw protest in Amerikaanse steden, onrust in Minneapolis ondanks avondklok

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAOpnieuw protest in Amerikaanse steden, onrust in Minneapolis ondanks avondklok
RTL

In veel grote steden in Amerika zijn duizenden mensen opnieuw de straat op om te protesteren. In New York verzamelden betogers zich bij het indoor-sportstadion Barclays Center. Er zijn tientallen arrestaties verricht en wegen werden afgezet.

Het is al dagenlang erg onrustig in de Verenigde Staten. De protesten en rellen zijn een reactie op de dood van de 46-jarige zwarte man George Floyd, in Minneapolis. In die stad wordt ook nog steeds geprotesteerd, ondanks een avondklok die door de burgemeester is ingesteld.

In sommige steden kwam het tot geweld, waarbij agenten en betogers gewond raakten. In Detroit viel een dode, maar volgens de politie daar was daarbij geen agent betrokken. 

Hoofdkantoor CNN bestormd

In een emotionele toespraak in Atlanta riep Bernice King, dochter van Martin Luther King, mensen op naar huis te gaan. "De enige manier waarop we krijgen wat we echt willen, is door geen geweld te gebruiken", sprak ze.

Betogers hebben het hoofdkantoor van nieuwszender CNN in Atlanta bestormd. Ze beklommen en bekladden het grote logo voor het pand en zwaaiden met Black Lives Matter-vlaggen. Tevens werd er glas bij de ingang vernield en brand gesticht. Een politieauto ging in vlammen op.

Agent dodelijk verlopen arrestatie VS aangehouden
Lees ook

Agent dodelijk verlopen arrestatie VS aangehouden

Gisteren arresteerde de politie van de staat Minnesota CNN-presentator Omar Jimenez met zijn medewerkers toen hij live op tv verslag deed van de rellen in Minneapolis.

Ze zouden hebben geweigerd gehoor te geven aan een bevel zich te verwijderen van de plek waar ze aan het filmen waren. CNN meldde later dat ze na korte tijd werden vrijgelaten.

De zwarte Amerikaan George Floyd werd maandag gearresteerd en tijdens de arrestatie plaatste een agent minutenlang zijn knie op de keel van Floyd. Die overleed aan de gevolgen daarvan in het ziekenhuis.

De agent die op de nek knielde van Floyd is inmiddels aangehouden. Justitie in het Amerikaanse Hennepin County (Minnesota) stelt dat Derek Chauvin, die al was ontslagen, verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de ongewapende man.

George Floyd werd dusdanig hardhandig gearresteerd, dat hij het niet overleefde.
Lees meer over
Verenigde Staten