Dood George Floyd

Opnieuw dag van gewelddadig protest in VS: molotovcocktails en brandjes

Door RTL Nieuws / AP / ANP··Aangepast:
© AFPOpnieuw dag van gewelddadig protest in VS: molotovcocktails en brandjes
RTL

In veel grote steden in de VS is opnieuw geprotesteerd tegen het geweld dat de politie inzet tegen de zwarte bevolking in het land. De protesten begonnen eerder deze week na de dood van George Floyd, een zwarte man die maandag stikte na een nekklem door een witte politieagent.

Bij het Witte Huis in Washington verzamelden zich, ondanks de dreigementen van president Donald Trump, opnieuw honderden demonstranten. Die zochten een aantal keer de confrontatie met de veiligheidsdiensten, die op hun beurt traangas en pepperspray gebruikten.

Brandjes en vuurwerk

De betogers scandeerden 'Geen vrede zonder gerechtigheid'. Trump had zaterdag via Twitter gewaarschuwd dat betogers die de hekken van het Witte Huis zouden doorbreken zware straffen zouden krijgen.

Op diverse plaatsen in de Amerikaanse hoofdstad woedden brandjes, waarbij houten bankjes werden gebruikt om het vuurtje aan te wakkeren. Op veel plekken werd met vuurwerk gegooid.

Een demonstrant bij het Witte Huis© AFP
Een demonstrant bij het Witte Huis

Kerk in brand

In de 'kerk van de presidenten', tegenover het Witte Huis, werd tijdens de rellen brand gesticht. Plaatselijke media melden dat de belangrijkste zaken zoals glas-en-rood-ramen konden worden gered. Sinds de opening van de kerk in 1816 hebben alle presidenten er minstens een maal een kerkdienst bijgewoond.

In Washington geldt van zondagavond 23.00 tot maandagochtend 06.00 uur plaatselijke tijd een avondklok.

Politieagenten slepen een demonstrant weg tijdens rellen in Philadelphia© AFP
Politieagenten slepen een demonstrant weg tijdens rellen in Philadelphia

Molotovcocktails

Niet alleen in Washington was het onrustig, in veel meer Amerikaanse steden laaide het geweld op. In Philadelphia gooiden betogers stenen en molotovcocktails naar de politie. In veel steden in Californië werd geplunderd.

In Minneapolis reed een tankauto in op een protesterende menigte. Niemand raakte gewond, de chauffeur werd aangehouden.

Steden in de VS zijn al dagen het toneel van zware rellen, sinds de zwarte George Floyd omkwam bij zijn arrestatie. Maar niet elke confrontatie tussen demonstranten en de politie mondt uit in geweld.

In Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, San Francisco and Seattle werd een avondklok ingesteld. Sinds de protesten begonnen, zijn al meer dan 4400 mensen aangehouden, meldt persbureau AP.

Een politieagent past met zijn knie een nekklem toe op arrestant George Floyd. Die overleed even later aan zijn verwondingen.
Lees meer over
Donald TrumpRacismePolitiegeweldVerenigde Staten