Betoger helpt rechtsextremist

Massaal protest in Londen en Parijs tegen racisme, confrontaties met extreemrechts

Door RTL Nieuws / Reuters / ANP··Aangepast:
© AFPMassaal protest in Londen en Parijs tegen racisme, confrontaties met extreemrechts
RTL

De politie in Londen heeft gisteren meer dan 100 mensen gearresteerd nadat er ongeregeldheden uitbraken na een nieuwe middag van demonstraties tegen racisme. Ook in Parijs bleef het na een massaal protest niet rustig.

In Londen raakten ten minste zes agenten lichtgewond. De Britse premier Boris Johnson heeft het geweld veroordeeld.

Rivaliserende actiegroepen, met ditmaal ook extreemrechtse betogers, raakten slaags met politieagenten. Reden voor de politie veel manschappen in te zetten. "Er waren gewelddadige aanvallen op onze agenten".

Geen plaats voor racisme

"Voor racistische gewelddadigheid is geen plaats in onze straten", twitterde premier Johnson.
 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Hij stelde personen die de politie aanvallen strafvervolging in het vooruitzicht.

Verbod genegeerd

De onrust nam aan het eind van de middag toe. De politie had opdracht gegeven alle demonstraties in de hoofdstad om 17.00 uur te beëindigen, maar dat verbod werd door velen genegeerd. Het liep onder meer bij Waterloo Station uit de hand. Er werd gegooid met vuurwerk en andere voorwerpen.

Demonstranten slaakten onder meer de strijdkreet 'EDL', de afkorting van de rechts-nationalistische English Defence League.
 

In Londen waren zowel antiracismebetogers als tegendemonstranten op de been. Die laatste groep zei historische monumenten te willen beschermen. Relschoppers keerden zich uiteindelijk tegen de politie en bekogelden agenten onder meer op Parliament Square met flessen en blikjes. Witte hooligans trokken ook op naar Hyde Park, waar een Black Lives Matter-betoging werd gehouden.

Grote moeite

De Londense politie had volgens de media grote moeite de groepen uit elkaar te houden. Positief nieuws was er ook. Een man die door omstanders werd geïdentificeerd als een ultrarechtse demonstrant werd na in elkaar geslagen te zijn in veiligheid gebracht door een antiracisme-betoger, meldden omstanders en een verslaggever van persbureau Reuters.

De redder tilde het witte slachtoffer over zijn schouder en droeg hem, begeleid door politieagenten in gevechtstenue, weg (zie foto hieronder).

Een gewonde man wordt weggedragen in Londen© AFP
Een gewonde man wordt weggedragen in Londen

Meer dan 15.000 mensen verzamelden zich in Parijs om te demonstreren tegen politiegeweld en racisme. Het protest begon hier net als in Londen vreedzaam, maar het kwam uiteindelijk toch ook tot botsingen tussen de oproerpolitie en demonstranten. 26 mensen zijn gearresteerd.

Doek vernielen

Onder de arrestanten waren 12 leden van de extreemrechtse groep Generation Identity. Zij lieten op de Place de la République vanaf een gebouw een spandoek zakken met daarop kritiek op ' nti-wit-racisme'. Daarna verschenen mensen op de balkons van het pand om het doek met scharen en messen te vernielen, onder luid gejuich van de toeschouwende menigte.

De demonstranten scandeerden in een optocht door de stad leuzen als 'geen rechtvaardigheid, geen vrede'. Ook klommen mensen op het standbeeld van Marianne, het symbool van de Franse republiek. Op een spandoek stond de boodschap: "Ik hoop dat ik vandaag niet gedood zal worden omdat ik zwart ben."

Protesten in Parijs
Protesten in Parijs

Een van de sprekers was de zus van Adama Traoré, die in 2016 op 24-jarige leeftijd overleed nadat hij was aangehouden. Ze vergeleek dat met de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. "Wat gebeurt in de Verenigde Staten, gebeurt ook in Frankrijk", zei Assa Traoré (zie foto onder).

Demonstrant Elisa (27) vertelde dat ze doorgaans niet anti-politie is. Maar ze zei ook dat er 'duidelijk een probleem is rond racisme en angst voor de politie'. De 18-jarige Binta Kamara stelde dat ze was gekomen om solidariteit te tonen met minderheden. "Ik ben jong en de toekomst is van ons. We moeten dingen veranderen."

 

De zus van Adama Traoré, die in 2016 op 24-jarige leeftijd overleed nadat hij was aangehouden. © AFP
De zus van Adama Traoré, die in 2016 op 24-jarige leeftijd overleed nadat hij was aangehouden.

De oproerpolitie was met veel manschappen aanwezig in de omgeving en na enkele uren nam de spanning toe. Organisatoren riepen demonstranten met kinderen op naar huis te gaan toen agenten charges uitvoerden en betogers met voorwerpen begonnen te gooien. Ook vuurde de politie traangas af.

Ruziën om doodsoorzaak

De dood van Floyd raakte ook in Frankrijk een gevoelige snaar. Inwoners, vaak met een migratie-achtergrond, van verarmde buitenwijken hebben vaak een gespannen relatie met de politie. De nabestaanden van Adama Traoré ruziën al jaren met de autoriteiten over de doodsoorzaak.

Demonstranten gingen zaterdag ook de straat op in andere steden, waaronder Marseille, Montpellier, Nantes en Bordeaux. De aanhoudende protesten vallen slecht bij sommige politiemensen. Die vinden de verwijten aan hun adres onterecht en hebben zelf ook actie gevoerd omdat ze zich onvoldoende gesteund voelen. "De politie is niet racistisch. Ze redden de levens van mensen ongeacht hun huidskleur", zei het hoofd van een vakbond.
 

Lees meer over
BlackLivesMatterRacismeDiscriminatieLink in bioGroot-BrittanniëFrankrijk