Politiegeweld

Omvergeduwde betoger (75) heeft verbrijzelde schedel en kan niet lopen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPOmvergeduwde betoger (75) heeft verbrijzelde schedel en kan niet lopen
RTL

De 75-jarige man die begin deze maand in New York door twee politieagenten omver werd geduwd, heeft een verbrijzelde schedel en kan niet lopen. Hoewel hij er slecht aan toe is, wil hij niet dat de aandacht op hem gericht blijft. "Er zijn belangrijkere zaken", zo zegt hij.

Dat vertelt de advocaat van de 75-jarige man aan CNN. De betoger, Martin Gugino, is zelf nog niet in staat om met de media te praten. Advocaat Kelly Zarcone zegt tegen CNN dat ze 'een kort gesprek hebben gehad' voordat Gugino alweer te vermoeid raakte.

Geen vooruitgang

De situatie van de man blijft 'ernstig maar stabiel'. "Ik voorzie deze week ook weinig vooruitgang", laat Zarcone weten. "Ik kan niets anders zeggen dan dat zijn schedel verbrijzeld is en hij nog altijd niet kan lopen."

75-jarige demonstrant ernstig gewond na ruwe aanpak agenten
Lees ook

75-jarige demonstrant ernstig gewond na ruwe aanpak agenten

Tijdens een demonstratie tegen politiegeweld werd de 75-jarige demonstrant in Buffalo (New York) omvergeduwd. Gugino bleef na de duw roerloos liggen in een plas bloed. Twee agenten zijn aangeklaagd voor geweldpleging. Ze verklaarden eerst nog dat de man zou zijn gestruikeld.

'Met opzet'

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zou de man 'met opzet extra hard zijn gevallen'. Trump schreef vorige week op Twitter dat Gugino een opruier namens de linkse actiebeweging geweest kan zijn. De man werd weggeduwd, schreef Trump, 'nadat het erop leek dat hij met een scanner richtte om de communicatieapparatuur van de politie te verstoren'.

Lees meer over
Donald TrumpPolitiegeweldBlackLivesMatterDemonstratiesVerenigde Staten