Opleving coronavirus

Catalonië wil opnieuw strenge lockdown invoeren, ondanks verbod rechter

Door Fabio Bravo Rebolledo··Aangepast:
© EPACatalonië wil opnieuw strenge lockdown invoeren, ondanks verbod rechter
RTL

De Catalaanse regering wil opnieuw een strikte lockdown invoeren in de provincie Lleida. In die regio is er een tweede golf van het coronavirus. Per dag komen er honderden besmettingen bij. Desondanks heeft de rechter een strikte lockdown voor het gebied verboden, maar dat besluit wil de regio naast zich neerleggen.

Al een week is het gebied rond Lleida, een gebied met bijna 200.000 inwoners, afgesloten van de buitenwereld. Wel mogen mensen in het gebied zelf nog naar buiten of zelfs naar het terras. Daar moet nu een einde aan komen, vindt de regioregering.

Zij willen dat de inwoners opnieuw in een strikte lockdown gaan. Daarbij zouden ze tot nader order binnen moeten blijven. In de regio werden gisteren in één dag 816 nieuwe gevallen van het virus vastgesteld. 

Nederlanders wordt afgeraden naar de regio rond Lleida af te reizen
Nederlanders wordt afgeraden naar de regio rond Lleida af te reizen

Corona-knipperlicht

De inwoners van het gebied leven nu in grote onzekerheid, ziet onze correspondent Alex Tieleman die vorige week zelf nog in Lleida was. "Er was weer een tijd leven op straat, maar nu heerst er bij veel mensen vooral weer de angst om naar binnen te moeten", stelt Tieleman. 

"Ik sprak vorige week een barman die net weer wat geld aan het verdienen was, nadat hij maandenlang gesloten was. Eindelijk waren er weer gasten, maar nu vreest hij opnieuw dicht te moeten. De economische klap zou dan nog groter zijn."

Een extra veldhospitaal in Lleida om de patiënten te kunnen behandelen© AFP
Een extra veldhospitaal in Lleida om de patiënten te kunnen behandelen

Onze correspondent omschrijft de situatie als een corona-knipperlicht. Tieleman: "Mensen moeten hier nu weer naar binnen en mogen later misschien weer naar buiten. Er is geen duidelijkheid over wat er gaat komen en dat komt deels doordat nu alle regioregeringen zelf de controle over de situatie moeten houden."

Besmettingen via fruitbedrijven

Het grote aantal besmettingen in de regio Lleida kan volgens Tieleman deels worden verklaard door het grote aantal fruitbedrijven in de regio. "Het is op dit moment plukseizoen en dat betekent dat er veel migranten in de omgeving moeten worden gehuisvest. Die huisvesting is vaak niet goed, mensen leven te dicht op elkaar en zo kan het virus zich gemakkelijker verspreiden. Zeker omdat de migranten ook weer doorreizen naar andere gebieden in Spanje."

Een fruitplukker aan het werk in Lleida© EPA
Een fruitplukker aan het werk in Lleida

Slagkracht

Volgens Tieleman worden uitbraken van het coronavirus in Spanje nu op regioniveau bekeken. "De regioregering moet zelf kunnen omgaan met uitbraken van coronavirus in de regio. Maar de daadwerkelijke slagkracht van een regioregering blijft onduidelijk." 

Dat blijkt uit het feit dat een rechter de lockdown rond Lleida nu heeft verboden. Volgens de rechter mag een dusdanig ingrijpende beslissing alleen door de centrale regering in Madrid worden genomen. 

De Catalaanse president Torra heeft de inwoners van het gebied nu opgeroepen om het besluit van de rechter te negeren en toch thuis te blijven.

Volgens Torra is het onmogelijk om het besluit van de rechter te accepteren. Hij stelt dat de risico's veel te groot zijn en wil daarom via een decreet alsnog bewerkstelligen dat de provincie Lleida opnieuw in strenge lockdown gaat. 

Tegenstelling in gebied

Volgens Tieleman is het niet duidelijk hoe de bevolking op de oproep van Torra zal reageren. "Lleida is een vergrijsd gebied en bij veel ouderen is er angst om het virus op te lopen. Tegelijkertijd zijn er ook jongeren en migranten die op straat geen masker dragen. "

Tieleman: "Omdat er niet genoeg huisvesting voor de migranten is, slapen sommigen zelfs op straat. Dat zijn geen gunstige omstandigheden om het virus tegen te gaan."

Lees meer over
CoronavirusCovid-19Spanje