Protesten houden aan

Wit-Russische president Loekasjenko: ook Nederland schuldig aan onrust

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPWit-Russische president Loekasjenko: ook Nederland schuldig aan onrust
RTL

President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland komt steeds verder in het nauw te zitten nu de protesten tegen zijn bewind aanhouden en alleen maar lijken te groeien. Loekasjenko waarschuwt de Wit-Russen de straat niet op te gaan.

Hij verscheen gisteravond op de staats-tv na een dag van stakingen en onrust. Hij was overduidelijk boos en had een harde boodschap voor zijn protesterende bevolking.

"Ga niet de straat op. Ze gebruiken jullie en jullie kinderen als kanonnenvoer. Er zijn hier mensen gekomen uit Polen, Nederland, Oekraïne en van de oppositie in Rusland. De agressie tegen ons land is begonnen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Sancties

In Nederland is verbaasd gereageerd op Loekasjenko's opmerking. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma schrijft op Twitter 'de werkelijkheid overtreft De Speld'. Zijn partij is samen met het CDA en de ChristenUnie een van de voornaamste voorstanders van sancties tegen president Loekasjenko vanwege het brute politiegeweld en de martelpraktijken van de afgelopen dagen.

De sancties werden gisteravond goedgekeurd in de ministerraad van de Europese Unie.

Aleksandr is een student van 19 jaar die werd opgepakt bij protesten tegen de Wit-Russische dictator Loekasjenko. Na martelingen in de cel kwam hij vrij. Het weerzien met zijn moeder gaat door merg en been.

Hulp van Poetin

Ook vandaag verscheen Loekasjenko weer op televisie, ditmaal om bekend te maken dat hij overweegt om president Vladimir Poetin van Rusland te vragen om hulp. Hij is van mening dat, als zijn bewind valt, dit ook een grote bedreiging kan vormen voor Rusland.

Hoewel Rusland de verkiezingsuitslag van vorige week zondag wel erkent, heeft het buurland zich grotendeels afzijdig gehouden van de aanhoudende protesten in Wit-Rusland.

Vlad (17) 'beledigde' president Wit-Rusland en moest samen met familie vluchten
Lees ook

Vlad (17) 'beledigde' president Wit-Rusland en moest samen met familie vluchten

Onrustig weekend

Ook de rest van deze week zijn er acties gepland tegen Loekasjenko. Vandaag komen er in de hoofdstad Minsk duizenden mensen samen om een demonstrant te begraven die maandag om het leven kwam door politiegeweld.

Ook vanavond en morgen worden weer protesten verwacht. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja had vanuit Litouwen de Wit-Russen opgeroepen te demonstreren. Ook deed ze een beroep op burgemeesters om protesten veilig en vreedzaam te laten verlopen.

Lees meer over
Aleksandr LoekasjenkoVladimir PoetinDemonstratiesBelarus