Oproep vanuit Litouwen

Oppositieleider Tichanovskaja klaar Wit-Rusland te leiden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPOppositieleider Tichanovskaja klaar Wit-Rusland te leiden
RTL

In een nieuwe videoboodschap roept oppositieleider Svetlana Tichanovskaja het leger op haar kant te kiezen. Ze zegt klaar te zijn om haar verantwoordelijkheid te nemen en het land tijdens deze periode te leiden. Tichanovskaja doet haar oproep vanuit Litouwen, het land waar ze vorige week naartoe is gevlucht.

Gisteren was in Minsk het grootste protest tot nu toe tegen zittend president Loekasjenko. Die won naar eigen zeggen vorige week de verkiezingen, maar algemeen wordt aangenomen dat hij de uitslag heeft vervalst. "Treed af", scandeerden de betogers gisteren.

Hele week demonstraties

Al de hele week wordt er gedemonstreerd, meer dan 6000 betogers zijn opgepakt, velen van hen zijn mishandeld.

Ook voor vandaag zijn betogingen aangekondigd. Daarnaast wordt er gestaakt. Zelfs in sectoren die normaal aan de kant van Loekasjenko staan. In staatsfabrieken liepen de arbeiders weg en zelfs de studio van de staatstelevisie bleef vanmorgen leeg.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Geen krimp

Voorlopig geeft Loekasjenko geen krimp. Gisteren kreeg hij de steun van Rusland. Volgens Loekasjenko, die wordt gezien als de laatste dictator van Europa, wordt het protest vanuit het buitenland georkestreerd.

Tienduizenden in Minsk de straat op voor 'Mars voor de Vrijheid'
Lees ook

Tienduizenden in Minsk de straat op voor 'Mars voor de Vrijheid'

Lees meer over
Aleksandr LoekasjenkoSvetlana TichonovskajaDemonstratiesBelarus