In het Midden-Oosten zien ze liever Trump dan Biden: 'Hij is de beste president ooit'

Terwijl veel wereldleiders stiekem hopen dat Joe Biden de verkiezingen wint, beginnen verschillende landen in het Midden-Oosten zenuwachtig te worden. Ze kunnen prima met de eigenzinnige Donald Trump door een deur. Correspondent Olaf Koens geeft vijf redenen waarom Trump bij veel leiders in het Midden-Oosten erg geliefd is.
1. Trump is de beste vriend van Israël
Israël en de Verenigde Staten hebben altijd goede betrekkingen gekend, maar niet eerder was er een president in Amerika die zo meebeweegt met de wensen van Israël. Specifieker, met die van de Israëlische premier: hardliner Benjamin Netanyahu. Trump erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, een omstreden besluit tegen het zere been van de Palestijnen. Eerdere Amerikaanse presidenten durfden dat besluit niet aan.
Er was natuurlijk ook nog Trumps opmerkelijke vredesplan tussen Israël en de Palestijnen. Het plan zelf is onuitvoerbaar, maar het heeft wel voor gezorgd dat Israël normale banden aangaat met enkele Golfstaten (die de Palestijnen altijd hebben gesteund).
In Israël hebben ze moeite met een president uit het kamp van de Democraten. Ook die beloven altijd goede relaties met Israël, maar die willen wel dat de Palestijnen een eigen staat krijgen en dat Israël geen nieuwe nederzettingen bouwt in Palestijns gebied. Van Trump krijgt Netanyahu vrij spel. In Israël is Trump zelfs zo geliefd dat er zelfs een Israëlische nederzetting naar hem vernoemd is.
2. Met Trump kan je zaken doen
Dit is een van de meest opmerkelijke dingen die Trump in de afgelopen jaren in het Witte Huis heeft weten te bereiken: een deal tussen Israël en een aantal Arabische Golfstaten. De situatie was altijd zo dat de Golfstaten Israël niet als staat erkenden. In werkelijkheid was er wel degelijk samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van Israëlische spionagesoftware, die in de autoritaire Golfstaten gretig aftrek vonden.

Maar onder druk van Trump zijn de relaties niet alleen genormaliseerd, maar ook geformaliseerd: de Verenigde Arabische Emiraten erkent Israël, er gaan nu vluchten en vrachtschepen heen en weer, en beide landen hebben toegezegd ambassades te zullen openen. Het kleine Bahrein deed onlangs hetzelfde. Met Trump, denken sommigen in het Midden-Oosten, kan je zaken doen.
3. Trump trekt zijn troepen terug
Zelfs dictator Bashar al-Assad van Syrië zal zich zorgen maken als er een Democraat in het Witte Huis komt. Het Amerikaanse leger heeft voet aan de grond in het noorden van het land, maar Trump kondigde aan dat hij alle Amerikaanse troepen uit het Midden-Oosten terug naar huis wil brengen, tot vreugde van de Syrische president: Assad ziet de Amerikanen als een bezettingsmacht.
Nu de Amerikanen zich onder Trump terugtrekken uit Syrië, hoeft Assad zich minder zorgen te maken om Amerikaanse vergeldingen voor de oorlogsmisdaden die hij heeft begaan. Assad noemde Trump zelfs de beste en meest transparante president van de Verenigde Staten ooit.
Ook in Irak en Afghanistan bereiden de Amerikanen zich voor op een in ieder geval gedeeltelijke terugtrekking van het leger. Welkom nieuws voor bijvoorbeeld de Taliban in Afghanistan, Irakese milities en jihadistische bewegingen. Zij zien de Amerikanen als de grote vijand en hoe minder troepen de vijand in het land heeft, hoe beter. De Amerikaanse legergeneraals willen dat de VS langer en met meer mankracht in het Midden-Oosten blijven, maar Trump luistert niet of nauwelijks naar zijn generaals.
4. Trump maakt vrienden met sancties tegen Iran
De vorige president van de Verenigde Staten, Barack Obama, gooide het jarenlange sanctiebeleid tegen Iran over een andere boeg: hij probeerde langzaam de betrekkingen met het land aan te knopen in de hoop dat er verandering zou ontstaan. Het kwam tot een historische overeenkomst, de Irandeal. In ruil voor sanctieverlichting zou Iran afzien van het ontwikkelen van nucleaire wapens. Er trad dooi op in de relatie tussen Iran en het Westen.
Trump zette daar een streep door. Hij zegde de nucleaire deal eenzijdig op en voerde het strengste sanctiebeleid ooit in. Het land is nu weer politiek, economisch en militair geïsoleerd. Dat is precies waar landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Israël naar op zoek zijn. Die zien in Iran de aartsvijand, en vechten oorlogen in de regio uit om de Iraanse invloed zo veel mogelijk te beperken. Een deel van het Midden-Oosten is dus erg blij met Trumps sanctiebeleid tegen Iran.
5. Trump doet niet moeilijk over mensenrechten
Onder Trump heeft het moreel gezag van de Amerikanen een flinke deuk opgelopen. Nog niet zo lang geleden konden mensenrechtenschendingen in de Arabische wereld vaak rekenen op een scherpe veroordeling uit de Verenigde Staten, hoe hypocriet dat ook soms ook mocht klinken.
Trump heeft nooit een opgeheven vingertje en daar zijn autoritaire leiders in het Midden-Oosten maar wat blij mee. Of het de onmenselijke behandeling van gevangenen in Egypte is, de misdadige oorlog die Saoedi-Arabië uitvecht in Jemen, het knevelen van de oppositie in Turkije of het onthoofden van journalisten: Trump ligt er niet wakker van. De relaties met Egypte en Saoedi-Arabië zijn bijzonder goed. Ook de Turkse president Erdogan heeft weinig last van Trump.