Duitsland begint dag na kerst met vaccineren, Nederland in januari
Duitsland staat in de startblokken. Wanneer het Pfizer-vaccin begin volgende week is goedgekeurd, gaat op 27 december meteen de naald erin. Hoe het in Nederland gaat weten we nog niet, informatie daarover komt pas volgende week. Voorlopig lijkt prikken ergens in januari hier nog het hoogst haalbare.
Verspreid over heel Duitsland staan ze klaar: 440 vaccinatie-centra, met tienduizend artsen en verpleegkundigen die direct kunnen beginnen met prikken. "We staan te trappelen", zegt de woordvoerder van de artsenvereniging in Keulen, "Het enige wat we nog nodig hebben, is het vaccin."
In Keulen is de plaatselijke jaarbeurs omgetoverd tot vaccinatiecentrum. Alleen daar kunnen al 5000 mensen per dag ingeënt worden.
Verschil met Nederland
"Het is ongelooflijk hoe snel de Duitsers klaar zijn", zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam, het kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. "De Nederlanders zijn toch wat meer afwachtend", zegt Jürgens. "Het zal heus wel in maart op orde zijn in Nederland, als er pas echt massaal gevaccineerd kan worden. Maar het verschil tussen Duitsland en Nederland op dit moment is echt wel een beetje ongelooflijk."
Het is zeker niet zo dat de Duitsers haast boven zorgvuldigheid laten gaan. Correspondent Jeroen Akkermans in Berlijn: "In Duitsland is voorzorg, veiligheid en betrouwbaarheid op het voorhoofd geschreven. Ook met betrekking tot vaccinaties. Juist ook omdat Duitsers in het algemeen kritisch zijn ten opzichte van vaccinaties."
De Duitsers zijn zo snel, omdat in november al de belangrijkste besluiten zijn genomen en een vaccinatieplan is gemaakt, de Nationale Impfstrategie.
Inzet leger tegen viruswappies
Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut: "In Duitsland hebben de Bondsregering en de zestien deelstaten al op 11 november een taakverdeling afgesproken. Onder meer met zestig centra met koelsystemen van waaruit de vaccins verdeeld gaan worden. Met bewaking door het leger, tegen wat tegenwoordig viruswappies worden genoemd, mensen die zicht tegen het coronabeleid van de regering richten."
Bij die centra kan ook de pers een kijkje komen nemen. zegt Jürgens. "In Nederland is het misschien ook op orde, maar dat weten we niet. Ik vind dat zorgelijk. Zeker als we kijken naar hoe het bijvoorbeeld met de teststraten is gegaan."
Niet voordringen
Duitsland gaat er vol voor, ziet correspondent Jeroen Akkermans: "Alles is in gereedheid gebracht, ook met hulp van het leger. Het zou Duitslands eer te na zijn als dat niet het geval zou zijn. Pünktlich en niet voordringen".
De Duitsers vertrouwen op de overheid en die pakt onder leiding van bondskanselier Merkel door, observeert Hanco Jürgens: "In Nederland zeggen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en de GGD’s dat zorgvuldigheid boven haast gaat. Maar in Duitsland zijn zorgvuldigheid en haast twee zijden van dezelfde medaille."
Daar zijn ze dus 'razendsnel, zonder dat de zorgvuldigheid uit het oog verloren wordt', zegt Jürgens. "Inderdaad kun je op dit moment zeggen dat de Duitsers het beter op orde hebben dan de Nederlanders."